fbpx

Brexit: Poplave, neurja in afera “svinčnik”

Foto: EPA

Danes bo znana usoda Velike Britanije, usoda Evrope in ne nazadnje tudi usoda Slovenije. Britanci glasujejo o brexitu – ali bodo ostali v EU ali bodo iz nje odšli. Referendumski dan, šele tretji v zgodovini Velike Britanije, je med drugim zaznamovala afera, saj vsaj tretjina volivcev Ukip verjame, da želi nekdo prirediti rezultate glasovanja. 

Zaradi strahu, da bi na glasovnicah izbrisali oznako za izhod, so aktivisti kampanje za brexit volivce pozvali, naj na volišča prinesejo svoje kemične svinčnike, da svojega glasu oziroma lističa ne bodo oddajati označenega z navadnim svinčnikom – čigar sled se lahko z lahkoto izbriše. Od tistih, ki mislijo, da je posredi zarota, jih je vsaj tretjina prepričana, da pri tem sodeluje britanska obveščevalna služba MI5, poroča Independent.

Britanci so se množično odpravljali na volišča, kljub temu da na nekaterih delih Otoka divjajo nevihte, reke pa poplavljajo. Najnovejše projekcije (Ipsos MORI) kažejo na to, da bo Velika Britanija vendarle ostala v EU. Za obstanek v Evropski uniji naj bi glasovalo 52 odstotkov volilnih upravičencev, za izhod pa 48 odstotkov.

Današnja odločitev Britancev bo zadnja. Premier David Cameron, ki se sicer močno zavzema za to, da bi Britanci ostali v Evropski uniji, je že napovedal, da ponovnega referenduma ne bo. Pravico odločanja na današnjem referendumu ima okoli 45 milijonov ljudi, od tega je tudi 3 milijone prebivalcev, ki so se rodili v drugih državah Evropske unije, ter veliko število Ircev, ki prebivajo v Veliki Britaniji. Pravico do oddaje glasu imajo tudi državljani Malte in Cipra (kot del Commonwealtha).

Če se brexit res zgodi, bodo kratkoročne posledice negativne, pojasnjuje ekonomist Sašo Stanovnik”Kratkoročno so ocene podobne – vsi ocenjujejo slabše gospodarske podatke na vseh treh ravneh v Sloveniji, v Veliki Britaniji in Evropski uniji. Vse se bo nekako ustavilo in čakalo, da se na novo uredijo razmere, tako v Veliki Britaniji kot v EU,” pojasnjuje Stanovnik. Slovenija bo sicer ena od držav, ki bo neposredno najmanj trpela v tem primeru, saj so države v Evropi različno povezane z Veliko Britanijo.

Ekonomist Sašo Stanovnik (Foto: Nova24TV)

Ekonomist Sašo Stanovnik (Foto: Nova24TV)

Dolgoročni problem je predvem negotovost
Najhuje za trge pa je, da je situacija izjemno negotova in je ni možno napovedati. ”Kratkoročno bo trpela predvsem trgovinska izmenjava, dolgoročno pa je težko napovedati učinke,” pojasnjuje Stanovnik in dodaja, da bo tudi v primeru brexita slej kot prej prišlo do trgovinskega sporazuma med Britanci in EU. ”Bolj je problem to, da gre Evropska unija vse od druge svetovne vojne v smeri združevanja, da gre za skupni evropski prostor, brexit pa bi naredil precedens v nasprotni smeri,’‘ še dodaja.

Razlogi za izstop iz Evropske unije so predvsem nacionalistično usmerjeni. Kot poudarja Stanovnik, je to podkrepljeno predvsem z britanskim tradicionalizmom. ”Britanci namreč nikoli niso bili del celinske Evrope in vedno so bili razdeljeni med Atlantikom in kontinentalno Evropo. Priznati pa je treba, da bi lahko Bruselj v zadnjih letih na razne krize drugače reagiral. Bruselj je postal nekako preveč oddaljen, premalo blizu ljudem. To pa se jim na nek način maščuje tako, da se čedalje manj ljudi zavzema za Bruselj in Evropsko unijo, žal,” je pojasnil Sašo Stanovnik.

Plačujejo več, kot dobijo
Britanci sicer v evropski proračun letno plačajo kar 13 milijard funtov, iz njega pa dobijo le 4,5 milijarde funtov, kar pomeni, da neto letno vplačajo kar 8,5 milijard funtov. V zadnjih 17 letih je britanski parlament glasoval proti 56 predlogom zakonov, ki pa so jih zaradi Evropske unije vseeno morali spoštovati. A to predstavlja le slaba dva procenta vseh zakonov v tem času, ki so se sprejeli na ravni EU. Okoli 70 odstotkov britanske zakonodaje pa je posredno ali neposredno sprejetih zaradi vplivov Evropske unije.

Eden največjih britanskih tabloidov The Sun je že pred časom šokiral z naslovnico, da kraljica Elizabeta podpira brexit in želi, da bi Velika Britanija izstopila iz EU. V kraljevi palači so navedbe označili za navadno laž in dejali, da kraljica glede političnih odločitev še vedno ostaja popolnoma nevtralna. So pa veliko bolj aktivni zvezdniki. David Beckham, Daniel Craig, Bear Grylls in JK Rowling so že javno pozvali ljudi, naj glasujejo, da Velika Britanija ostane v EU. Nasprotnega mnenja pa so Michael Caine, John Cleese in David Icke.

V Veliki Britaniji sicer res živi kar pet odstotkov ljudi, ki so se rodili v drugih državah in so se v Britanijo preselili, a kot kažejo številke, je večina teh priseljencev iz držav, ki niso članice EU. Ob izstopi iz EU Britanci ne bi bili več zavezani dublinski pogodbi in ne bi imeli več pravice vračanja prosilcev za azil v državo, kjer so ti za azil zaprosili. Na tak način Britanci sicer letno vrnejo kar 1.000 migrantov. Prav tako bi umanjkali v mnogih drugih mednarodnih dogovorih znotraj EU, kar bi lahko ogrozilo tudi njihovo varnost. Tako jim na primer ne bi bila več dostopna skupna baza dokumentov o potnikih in osumljencih.

Napovedi: Tesno bo! 
Ankete kažejo, da bo rezultat – kakršenkoli bo – izjemno tesen. Pričakujejo, da se bo referenduma udeležilo med 27 in 36 milijoni ljudi, kar bi pomenilo, da bo udeležba od 60- do 80-odstotna. Sicer ne gre za prvi referendum o Evropski uniji v Veliki Britaniji. O podobnem vprašanju so v VB glasovali že leta 1975, ko so se odločali, ali naj ostanejo v tej organizaciji, ki se je iz Evropske skupnosti za premog in jeklo preimenovala v Evropsko unijo.

Kot vedno pa se ugotavlja tudi, ali bo na rezultat referenduma vplivalo tudi vreme. Že včeraj zvečer so namreč Britance presenetile močne nevihte s strelami, ki so povzročile več nevšečnosti. Zgodilo se je več poplav, promet je močno oviran. Več železniških prog je že napovedalo zamudo, v Londonu pa so poplavljeni nekateri deli cest.

Takrat se je 67 odstotkov volivcev odločilo, da želijo ostati v Evropski uniji, tokrat pa, kot vse kaže, odločitev ne bo tako jasna. Volišča bodo odprta od 7. do 22. ure po našem času, prve rezultate pa lahko pričakujemo okoli polnoči. Ali bo Velika Britanija zapustila EU, bo prvič mogoče realno napovedati okoli pol štirih zjutraj.

Maruša Gorišek