fbpx

Razočaranje. Rusi Danilu Türku dali dvojko.

Vir: STA

Sanje Danila Türka se počasi, a vztrajno rušijo kot gradovi iz mivke. Čeprav naj bi bil za novega generalnega sekretarja Združenih narodov na vrsti kandidat iz vzhodne Evrope, mu britanski The Economist že ob objavi kandidature ni namenil veliko možnosti za izvolitev. Sedaj pa mu podporo odrekajo tudi Rusi. 

Te dni je naš zunanji minister Karl Erjavec na obisku pri svojem ruskem kolegu Sergeju Lavrovu. Ta je že napovedal, da Danila Türka ne nameravajo podpreti pri njegovi kandidaturi za generalnega sekretarja Združenih narodov. Podpore Türku pravzaprav ni obljubil še nihče.

Rusi so dejali, da je čas za sekretarja iz vzhodne Evrope, a so bolj naklonjeni ženski kandidatki, poroča Delo. Koga bodo podprli, še ni znano, že nekaj časa pa vemo, da Türk nima niti podpore Združenih držav Amerike.

Navdušil ni niti na zaslišanju
Da Türkova kandidatura ne bo preveč uspešna, pa je britanski častnik The Economist napovedal že pred Türkovim zaslišanjem. Nekdanji predsednik pa tudi na tem zaslišanju ni najbolj navdušil. Predstavnike regij je skrbelo predvsem to, da nima nikakršnih menedžerskih izkušenj. Na uradnem profilu Twitter so si celo privoščili šalo na njegov račun. Zapisali so, da ima Danilo Türk izjemne sposobnosti, saj je lahko medtem ko je na zaslišanju govoril, istočasno tudi pisal po družabnih omrežjih.

M. G.