fbpx

Danilo Türk najbolj navdušil s tem, da je med zaslišanjem sposoben tudi tvitati

Pregrešno drago potovanje nekdanjega predsednika Danila Türka v Sarajevo je dvignilo veliko prahu. (Foto: STA)

Že slavni Economist našemu kandidatu, nekdanjemu predsedniku Danilu Türku, ne daje veliko možnosti, da bi postal generalni sekretar Združenih narodov, ZDA mu niso naklonjene, tudi sam pa s svojimi dosedanjimi izjavami, kot so drugorazredne teme, ni ravno dvigoval svojega ugleda. Mu bo koga vendarle uspelo prepričati v nasprotno?

Na sedežu Združenih narodov od 15. ure dalje po srednjeevropskem času poteka zaslišanje Danila Türka, ki kandidira za generalnega sekretarja ZN. Postopek izbire prvič v 70. letih poteka javno, pred očmi celotnega sveta.

Zaslišanje lahko spremljate tudi na naši spletni strani – pogovor bo potekal v angleščini.

Türk bi se rad z vsakim pogovoril osebno
V svojem uvodnem govoru je Türk predstavil svojo preteklo povezavo z Združenimi narodi, izkušnje s sodelovanjem ter svojo ”predanost vrednotam organizacije in njenim ciljem.” Poudaril je, da je s Kofijem Annanom delal pet let. Dejal je, da se zavzema za povečanje suverenosti in odgovornosti držav ter horizontalne komunikacije med državami članicami na vseh področjih – civilne družbe, medijev, akademskega prostora in pri ostalih družbenih zadevah. Poudaril je tudi področje človekovih pravic. Meni, da bi bilo potrebno okrepiti institucije, ki se ukvarjajo s tem. Za konec je dejal, da bi se z vsakim z veseljem pogovoril tudi osebno.

Predstavnike skrbijo Türkove menedžerske izkušnje
Predstavniki regij so Türku zastavili več vsebinskih vprašanj, izstopalo pa je vprašanje predstavnika Evropske unije, ki je kandidata vprašal, kako se bo soočil s trenutnimi kadrovskimi in finančnimi težavami Združenih narodov, če nima nikakršnih menedžerskih izkušenj. Türk je to komentiral s tem, da sta timsko delo in grajenje zaupanja glavni kompetenci, ki mu bosta pri tem pomagali.

Predstavnik Japonske je vprašal Türka, kaj je bil njegov največji dosežek med predsedovanjem Republiki Sloveniji. Odgovoril je, da sta njegova največja dosežka izboljšanje odnosov s sosednjimi državami ter uravnoteženost spolov na vsakem koraku, kjer je možno. 

Navdušeni nad njegovo sposobnostjo ‘multitaskinga’
Na profilu Twitter dela Združenih narodov, ki spremlja imenovanje novega generalnega sekretarja, so nekoliko hudomušno zapisali: ”Vau, Danilo Türk lahko uporablja Twitter MED TEM, KO govori pred UNGA. #impresivno”. Njegov uraden profil namreč vseskozi objavlja izjave in dogajanje na zaslišanju.

The Economist: Danilo Türk je drugorazredni kadidat
Nekdanji predsednik države sicer po poročanju svetovnih medijev nima ravno veliko možnosti za uspeh. Pred časom je o Türkovi kandidaturi poročal tudi The Economist, kjer so takrat zapisali, da mu strokovna javnost ne daje veliko možnosti in da se ime tretjega predsednika Slovenije pojavlja v skupini drugorazrednih kandidatov, ki jim v svoji kampanji za kandidaturo ni uspelo vzbuditi veliko interesa oziroma podpore.

Kljub temu da Türk rad poudarja svoja poznanstva in izkušnje v Združenih narodih, mu Slovenci zaradi neokusnih izjav o “drugorazrednih temah”, ki so zanj na primer žrtve povojnih pobojev, niso naklonjeni. Podpore pa nima pri ZDA, saj se je v svojih govorih in dejanjih jasno postavil na rusko stran.

Vlada: Türk uživa visoko stopnjo ugleda
Vzhodnoevropska skupina, katere članica je tudi Slovenija, je sicer edina skupina v ZN, iz katere v 70-letni zgodovini organizacije generalni sekretar še ni bil imenovan, zato naj bi kandidat iz te skupine imel tudi največ možnosti za izvolitev. “Danilo Türk je pogosto omenjen kot verodostojen kandidat za mesto generalnega sekretarja, ki uživa visoko stopnjo mednarodnega ugleda,” pa so ob potrditvi njegove kandidature zatrdili na vladi in dodali, da bi bila uspešna kandidatura za Slovenijo izrednega pomena.

N. K., M. G.