fbpx

Danska vlada napoveduje posebne “koronavirusne potne liste” o cepljenju

Slika je simbolična (Foto: EPA)

Danska naj bi v začetku letošnjega leta v sodelovanju z letalskimi družbami in z vladnimi subvencijami uvedla poseben potni list, ki bo dokazoval, da ste se cepili proti koronavirusu, je razkrila nacionalna danska radiotelevizija. Dansko ministrstvo za zdravje bo uvedlo potni list za cepivo proti covidu-19, ki ga bo mogoče prenesti in natisniti s spletnega mesta javnega zdravja, je vlada sporočila v petek v e-poštnem sporočilu DBC.

Danska vlada je objavila, da “pripravlja potni list s potrdilom za cepivo proti covidu-19, ki naj bi bil pripravljen v začetku leta 2021“. Ministrstvo je sporočilo, da bo obrazec posodobilo glede na prihodnjo analizo, kako dolgo bo cepivo učinkovito proti koronavirusu. Vodja oddelka za promet pri Konfederaciji danske industrije Michael Svane je to potrdil in dejal: “Potni list, ki dokazuje, da ste se cepili, je način, da omejitve postavimo za seboj in v veliko večji meri pridemo ven in letimo.”

Zamisel o cepljenju s potnimi listi se vse bolj uveljavlja med političnimi elitami v Evropi in Združenem kraljestvu. Nekdanji britanski premier Tony Blair je npr. pozval k takojšnji uvedbi “oblike zdravstvenega potnega lista”. “Vse ugovore poznam, vendar se bo zgodilo. Edino tako bo svet deloval in zaklepanje ne bo več edini način ukrepanja,” je dejal Blair.

Pobude prihajajo od vsepovsod
Nekatere letalske družbe so že priznale, da načrtujejo zahtevo potnih listov z dokazi cepljenja za mednarodna potovanja, pri čemer je direktor avstralskega letalskega prevoznika Qantas Alan Joyce novembra dejal, da bi bil dokaz cepljenja “nujni pogoj”, ki bi ga bilo treba izpolniti za letenje na letalih podjetja. Mednarodne organizacije so tudi razširile idejo potnih listov s podatki o cepljenju, pri čemer sta idejo preučevali tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Svetovni ekonomski forum (WEC). WHO trenutno razvija “potrdila o pametnem cepljenju”, ki bodo ustvarila digitalne dokumente o cepljenju. “Imeti zaupanja vreden in zanesljiv dokaz o cepljenju za cepivo proti covidu-19 bo bistvenega pomena za namene javnega zdravja, kot so študije o učinkovitosti cepiva, vpliv cepiva, spremljanje pokritosti in spremljanje neželenih dogodkov po imunizaciji,” je regionalna pisarna Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo decembra povedala za Newsweek.

Foto: STA

Svetovni gospodarski forum je skupaj s projektom Commons sodeloval tudi z letalskimi družbami, kot so Cathay Pacific, JetBlue, Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines in Virgin Atlantic, da bi razvil aplikacijo “CommonPass”, ki bi letalskim prevoznikom pokazala status cepljenja potnikov v obliki kode QR.

Aleš Ernecl