fbpx

Dekletu na Švedskem v šoli dolga leta grozili s posilstvom, jo poniževali, žalili in slačili pred razredom, vse zato, ker ni bila “dovolj muslimanska”

Slika je simbolična (Foto: iStock)

Mestne oblasti v Malmöju morajo dekletu, ki so ji sošolci zaradi njene nemuslimanskosti grozili s skupinskim posilstvom in jo zmerjali s cipo, plačati odškodnino v višini dva tisoč evrov. Ni znano, ali bodo za svoja dejanja morali odgovarjati tudi mladoletni muslimani oziroma njihovi starši.

Dekle, ki je bila izpostavljena vsakodnevnim grožnjam s posilstvom, so sošolci obkladali z žaljivkami in jo zmerjali s cipo, medtem ko so vlekli hlače z nje, je po poročanju Voice of Europe povedal dekletov oče – vse to zato, ker ni “bila dovolj muslimanska”.

Spolno nasilje se je na Švedskem že pred časom z ulic razširilo tudi v osnovne šole. Starši opozarjajo, da so med spolno nadlegovanimi in fizično zlorabljanimi tudi otroci, stari šest let. Vse to se dogaja med šolskimi urami.

Eden od očetov je povedal, kako so njegovo hčerko več let nadlegovali, jo žalili in ji grozili s posilstvom. “Fantje so ji grozili s posilstvom in ji govorili, da jo bodo njihovi očetje ‘pof*kali’, in jo zmerjali s kurbo.” Poleg tega so jo spraševali, katere vere je. Dekle po pričevanju njenega očeta ni bila dovolj muslimanska, zaradi česar so jo v šoli napadali.

Šola dopustila maltretiranje med učenci
Šola, ki je vedela za maltretiranje, fizičnega, psihičnega in spolnega nasilja ni obravnavala kot nekaj resnega. Varuh za človekove pravice je skupaj z organizacijo Malmö proti diskriminaciji izpostavil nepravilnosti mestne uprave pri preiskavi teh dogodkov.

Zaradi pogoditve mora mestna občina dekletu izplačati dva tisoč evrov odškodnine. Dekle zdaj obiskuje drugo šolo v Malmöju. Ni znano, ali so bili uvedeni kakršnikoli postopki proti sošolcem, ki so jo dolga leta tako grozovito maltretirali. Vsekakor pa je sramotno, da bo dekle dobilo komaj dva tisoč evrov za travme, ki so zagotovo nastale kot posledica vsakodnevnih poniževanj, groženj, napadov in žalitev.

Ivan Šokić