fbpx

Delavska družina o tem znesku le sanja: Desetčlanska migrantska družina v Nemčiji prejema kar 7.300 evrov na mesec

(vir: twitter)

V Nemčiji je v javnost prišla informacija, da 10-članska družina, ki je zaprosila za azil, prejema kar 7.300 evrov na mesec. Razlog naj bi bila dolga čakalna doba za razrešitev njihove prošnje za azil, saj je družina po 15-mesečni čakalni dobi po nemški zakonodaji upravičena do prejemanja socialne podpore, poleg finančne pomoči azilantom, kar njihove prihodke podvoji.

Desetčlanska družina, ki je zaprosila za azil v Nemčiji, prejema kar 7.300 evrov denarne pomoči na mesec. V Nemčiji so namreč prosilci za azil upravičeni do denarne pomoči. Zaradi neučinkovitosti nemškega urada za priseljevanje in migrantskega navala v zadnjih dveh letih pa se je pokazala napaka v sistemu, ki prosilcem za azil, ki čakajo na rešitev prošnje več kot 15 mesecev, omogoča tudi prejemanje socialne pomoči.

Ker se dva prihodka med seboj ne izključujeta, je to po poročanju Voice of Europe privedlo do izigravanja sistema, ki je bil namenjen zaščiti najbolj pomoči potrebnim, zdaj pa gre za golo izkoriščanje države. Poslanec berlinskega parlamenta Kai Wagner je nad takšnim dogajanjem ogorčen: “Škandal je, da naša socialna služba zagotavlja nekim beguncem prihodek, o katerem lahko delavci samo sanjajo … Zakone je treba kar najhitreje spremeniti.”

Migranti, ki izigravajo sistem, Nemčijo stanejo vsaj 33 milijonov evrov letno
Po poročanju Bild am Sonntaga je po več kot dveh letih migrantske krize v Nemčiji v postopku reševanja še vedno 57.693 prošenj za azil. Vsaka četrta prošnja je odprta več kot 15 mesecev. Za več kot 14 tisoč odprtih primerov, ki so odprti dlje kot 15 mesecev, nemška vlada porabi vsaj 33 milijonov letno.

Ivan Šokić