Desna poljska vlada od Nemčije zahteva visoko odškodnino za škodo v 2. svetovni vojni – Poljska neuradno upravičena do vsaj 880 milijard dolarjev odškodnine

Poljska vlada, ki kljubuje nemški in bruseljski pro migrantski politiki, postaja trn v peti Angeli Merkel. foto: STA.

V teh dneh se na Poljskem pripravljajo na 80. obletnico začetka druge svetovne vojne, začela se je začela 1. septembra 1939 z napadom Nemčije na svojo sosednjo državo, ko bo Varšavo obiskal tudi ameriški predsednik Donald Trump. Desno usmerjena poljska vlada je v teh dneh ponovno obudila tudi težnje po nikoli plačani odškodnini, ki jo želi v prihodnosti Varšava izterjati od Berlina. Na Poljskem se sicer ob tem sprašujejo, ali je sploh možno denarno ovrednotiti trpljenje naroda, poročajo tuje tiskovne agencije.

Wielun je bilo prvo mesto, ki so ga bomardirali v drugi svetovni vojni. Gre za kraj, ki se je tedaj nahajal samo 21 kilometrov od meje z Nemčijo, ni imel vojske, proti letalske obrambe ali industrije. Umrlo je nekaj sto ljudi. Ob koncu vojne, ko so se preživeli vračali, je bilo mesto, tako kot številna druga poljska mesta, porušena praktično do tal in na ta način popolnoma neprepoznavno.
Kot poroča tiskovna agencija Reuters, več kot polovica Poljakov podpira idejo trenutne desne vlade pri ideji, da bi se od Nemčije uradno zahtevala visoka odškodnina za vso škodo, ki jo je Tretji rajh povzročil tekom šest let trajajoče vojne. Poljski časopis Rzeczpospolita je junija napravil anketo, v kateri se je samo četrtina vprašanih opredelila proti takšni zahtevi poljske vlade.

Preberite še: V ZDA zabeležili prvo smrtno žrtev zaradi uporabe “elektronske cigarete” – Več 100 bolnikov je razvilo novo pljučno bolezen, o kateri stroka ne ve dovolj

Napad na Poljsko je močno prizadel narod, umrlo je najmanj 6 milijnov Poljakov, od tega 90 odstotkov tistih judovskega porekla, med drugim so Nemci ukradli ali uničili veliko število umetniških del. Vprašanje vojne odškodnine je sicer ponovno tema pogovor v Varšavi od leta 2015, ko je vodilna vladna stranka Pravo in pravica ustanovila parlamentarni odbor, ki ga vodi njen član Arkadiusz Mularczyk in trenutno preučuje, kakšno škodo je v vojni pretrpela Poljska. Neuradno se škoda ocenjuje na več kot 880 milijard ameriških dolarjev.

Wielun je bilo prvo bombardirano mesto v drugi svetovni vojni. Foto: EPA.

Kot poroča Reuters, bo jeseni izšla knjiga o vojnih odškodninah nemških zgodovinarjev Karla Heinza Rotha in Harmuta Reubnerja, ki sta izračunala, da je vojna, ki jo je začela Nemčija, v 21 državah sveta povzročila za 7,5 bilijonov evrov. Približno bilijon evrov je Nemčija do danes že plačala, sicer pa skupna škoda za dvakrat presega letošnji nemški BDP, zato niti velesila, kot je Nemčija, ni sposobna plačati takšnega zneska.

Kakšno škodo je s svojo invazijo in sodelovanjem z nacisti povzročila Sovjetska zveza?
Nemčija pa še zdaleč ni edina krivka za poljske izgube v drugi svetovni vojni, saj je v okviru Molotov–Ribbentrop pakta med Nacistično nemčijo in Sovjetsko zvezo le dva tedna po nemškem napadu s svojo invazijo z vzhoda začela tudi Rdeča armada. Na mirovni konferenci v Potsdamu leta 1945 so se zaveznice sicer dogovorile, da bo Poljska prejela del odškodnine, namenjene Sovjetski zvezi. No, sovjetski diktator Joseph Stalin je dosegel, da je Varšava v zameno v Moskvo po smešno nizki ceni izvozila velike količine premoga, kar je še dodatno oškodovalo povojno gospodarsko rast na Poljskem.

Napad na Poljsko leta 1939. foto: EPA.

Čeprav v poljski vladi poudarjajo, da o uradnem zahtevku za nemško odškodnino še ni načrtov, bi lahko v prihodnje takšna “pravična” odločitev Poljske vendarle ponovno načela relativno dobre poljsko-nemške odnose.

Tomo Ferk

 • Franc Šink

  Ali poljski spet primanjkuje denarja?

 • Garbage man

  Prav je tako, NACIJI naj plačajo pošteno odškodnino. IN NEMCI SO NACIJI!

  • xtc

   ?????????????’

   • Mihilus

    Jaz zadevo razumem kot karikiranje levičarske miselnosti. Sicer pa tale poteza Poljske ni nič kaj častna.

    • Cenzura

     Častna?? Tudi Nemško promoviranje multikulture in liberalnih vrednot ni nič kaj častno. Poljaki so še eni izmed edinih ki se upirajo tem liberalnim norostim

 • macon

  Nemčija je Jugoslaviji plačala odškodnino v več obrokih (ne vem za koliko takratnih milijard dolarjev je šlo), ljudje so dobili točno nič. Tito in partija so zagonili za svoje “projekte”. Zdi se mi, da je bilo to v šestdesetih.

  • neuralink

   Ljudje ta nafomedtila za povzročeno vojno škofo razumejo lot kredite, s katerimi so obnovili vsa mesta in vasi ter posodobili fabrike, mislijo, da so nam ta denar posodili, ker hlapec ne rszume smisla odškodnine in poravnave.
   Angleži so pritisnili pa na američane, naj vrćejo par paketov pomoči dol na vukojebino, nenazadnje je res, da so Slovenijo bombardirali nazaj v kameno dobo zavezniki.

   Eh, naj nam bo, slovenski izrod je bil na ruski fronti kanon fujter, žrtve nacističnega divjanja nočejo od nas nobenih odškodnin. Smrt fašizmu!

   • sodnikisozločinci

    Smrt smrti!

  • Objektivno

   Plačala jim je večinoma v gradbenem materialu ne denarju.

 • učko

  Pravilno ! Švabi so hoteli vse Slovanske narode nadomestiti s svojimi arijci, pa jim ni ratalo. Sedaj pa nas s svojo “pro-migrantsko” politiko hočejo “replejsat” z 2 x žganimi, ki jih uvažajo. Prasice švaburarske zarukane !!!! Nej kurbe plačajo, da bojo tiho !!!!

  • ZatonMesecnikov

   #Pravilno ! Švabi so hoteli vse Slovanske narode nadomestiti s svojimi arijci, pa jim ni ratalo.#

   Narobe! Švabi so slovanske narode amatrali za Arijce. Prototip vzornega Arijca so baltski in skandinavski narodi. med njimi tudi Poljaki.

   • sodnikisozločinci

    Zdaj jih hočejo nadomestiti pa z Afričani in Azijci. Nemci so bili vedno naš največji sovražnik, tega se ne sme pozabiti.

    • ZatonMesecnikov

     Z Nemci smo bili vojaški zaveznik 1000 let. Del svetega Rimskega Cesarstva nemške narodnosti, smo bili 500 let, potem pa še pod habsburžani 500 let.

     60% trgovinske menjave gre čez Nemčijo. Če so ljudje zapuščali slovensko govoreči narodni korpus in se selili v nemškega, je bila to njihova osebna odločitev in ne zaradi prisile. Tako kot danes vpisujejo otroke v Ljubljani v angleško govoreče vrtce….

 • xtc

  Načeloma IZRECNO nasprotujem takim idejam,kajti,zadeve so bile pač takrat rešene kot so bile,vsako ponovno odpiranje zadev,katerih nebo nikoli konec,kajti vedno se bo našel še nekdo,ki je nekomu še kaj dolžan in novi odškodninkarji-tem zadevam je realno treba narediti konec.
  Definitivno oa je res,da je bila škoda ogromna in ,da bi morali za del škode poskrbeti tudi iz Putin landa zaveznikov nemških socialistov takrat.
  Je pa še drug del resnice,če ima Nemčija denar za financiranje uvoza neuporabnih divjakov,kriminalcev,islamistov in ostalega ološa od povsod,potem naj pa še to plača saj s svojo Wilkommmen politiko dela novo vojno pogorišče in škodo.

  • Jan Kovalski

   “Načeloma IZRECNO nasprotujem takim idejam, …”
   ===============
   Nenačeloma jih pa odobravaš??

   • xtc

    Načeloma odobravam plačilo odškodnin,ampak zadeve pač ne morejo iti v nedogled.

 • Mihilus

  Jaz mislim, da so takšne poteze nevarne, ker slej ko prej bodo to dobili servirano nazaj. Sploh pa je Poljska iz obeh vojn potegnila ogromno ozemlja tako da so te zahteve zares neprimerne.

  • Stric iz ozadja

   Bolj ne. Po drugi so jo samo “prestavili” malo levo na skodo Nemcije in dobrobit Sovjetske zveze, tako da je povojna Poljska celo manjsa kot je bila med obema vojnama.

  • sodnikisozločinci

   Nemci so ene usrane pizde, ker dopuščajo eni jalovi kravi, da jim državo spreminja v Germanistan. So brez kakršnekoli nacionalne zavesti, kar je rezultat pranja možganov od vrtca dalje. Ne glede na vso tehnološko prednost nimajo proti Poljakom nobenih šans. Turki se ne bodo borili za Nemčijo, zavedni Nemci pa tudi ne za Germanistan.

 • Objektivno

  Je Trump naučil Poljake kako se izsiljuje in izterjuje? Rusija jim nič oškodnine ne dolguje?

 • FORT WORTH

  Verjetno od vsega skupaj ne bo nic. Ima pa Polska s tem prednost pri pogajanjih z Nemcijo.
  Poleg tega si krepi upliv, kar utegne biti malce nevarno.
  V primeru povracila vojne skode podpiram poljake.
  Ce bi bilo obratno, bi nemci od poljske in ostalih drzav ze davno nazaj zahtevali dosledno vracanje vse povzrocene skode…

 • Cenzura

  Pravilno!! Nemci naj Poljakom vrnejo vse kar so jim dolžni, in za vso škodo ki so jim jo povzročili ( Nemško bombardiranje Varšave itd. škoda v miljardah ). Vsi tisti ki branite Nemce točno vemo kam spadate! Poljaki so bili, in vedno bodo eni izmed večjih braniteljev krščanstva in tradicionalnih vrednot, Nemčija niti ni več Nemčija ampak bo kmalu druga Turčija v Evropi.

  • FORT WORTH

   Previdno s poljaki !!
   Stari ljudje, ki so imeli opraviti s poljaki v drugi vojni vedo povedati, do so poljaki precej sebicni, netolerantni in se ne zmenijo za bolecino ostalih…
   Najboljsi poljak je mrtev poljak, tako vojak druge vojne o poljakih…

   • Black_hawk

    Poljaki so balkanci!

    • neuralink

     Približno toliko kot si ti nemec ali italijan.
     Rusi so finci, vsi slovani smo severjaki.

     • FORT WORTH

      Zadnje neodvisne raziskave kazejo, da slovenci NE spadamo niti priblizno med slovane.
      To so si izmislili revolucionarji zgodovinarji po drugi vojni.
      V resnici je nasa zgodovina precej drugacna od uradne…

     • Cenzura

      Hahaha ti ga pa pokaš, šele sedaj mi je jasno zakaj tako močno braniš Nemce. No kakšna drugačna je naša zgodovina?

     • FORT WORTH

      Kje ti vidis, da jih branim ??
      Vem pa, kako je ziveti v nemciji ali na polskem.

     • Cenzura

      Oprosti ampak jaz na vse te stvari bolj dolgoročno gledam. Tudi Čehi so bili pred 2ww ena najrazvitejših držav v Evropi in Norvežani med najrevnejšimi. Dolgoročno se Nemcem ne obeta nič dobrega, se pa strinjam da je danes v Nemčiji standard veliko boljši je pa vprašanje kakšna bo kakovost življenja čez npr. dvajset let.In ja jih braniš

     • FORT WORTH

      Iz osebnih izkusenj ti lahko garantiram, da bo nemski boljsi, kot pri slovanih poljakih.
      Germansko razmisljanje je nekaj poponoma drugega, kot slovansko.

     • Cenzura

      Ok še zadnjič “Germanov” je v Nemčiji vse manj in manj, čez petdeset let bodo prevladovali Turki in Arabci (žalostna resnica.) Poljaki bodo obstali ker so nacionalisti. Končajva za danes ker to ne pelje nikamor

     • FORT WORTH

      Te prognoze se lahko sesujejo v trenutku, ko bo v nemciji zavladal namesto Merklove nekdo drug.
      In ko bo Nemcija res v krizi takrat ne bodo izvolili neke custveno nestabilne zenske podobne merklovi ampak odlocnega preracunljivega voditelja, ki bo znal braniti nemske interese.
      Lp.

     • sodnikisozločinci

      V nemškem nacionalnem značaju je padanje iz enega ekstrema v drugega, ki je prvemu popolno nasprotje.

     • sodnikisozločinci

      Nacionalizem je najnujnejši pogoj za obstanek naroda, internacionalizem pa pomeni njegovo smrt.

   • Cenzura

    So dokaj sebični ja ampak držijo skupaj. Kaj imaš pa v bran povedat o Nemcih??..Verjetno je to o Poljakih zinil Nemec kajne. Btw. Med boljšimi v Britanski vojski so bile ravno Poljske enote

    • FORT WORTH

     Da poljaki nemcem ne sezejo niti do gleznjev po znanju, inovacijah in napredku.

     • Black_hawk

      Seveda ne. Zato pa imajo zakupljeno celotno Češko.

     • Cenzura

      Ampak upam da tije jasno da čez petdesetlet sploh nebo več avtohtonih Nemcev, med tem ko Poljaki sigurno..bodoča inovacija “Nemcev” bo v bureku in falaflih :)

     • FORT WORTH

      Tega midva ne bova docakala.
      Zato je brezpredmetno.

     • Cenzura

      Ne ni brezpredmetno ker naši otroci bodo. In ja Nemčija je trenutno v resnih gospodarskih težavah, mogoče pa celo bova dočakala

     • Anton

      za to resno gospodsardko krizo so sami krivi zakaj pa so te nebodigatreba kozjejebce, ki ne znajo do 5 štet vabil v miljonih, povej zakaj?

      sarkazem press

   • Peter serdinšek

    Res je! Poljaki so gamad človeška! Sem delal na Poljskem in moram povedat, da so zelo dvolični in pokvarjeni ljudje! Pred tem sem imel poljake za vredu ljudi ampak so navadna gamad! Nemce pa je treba zdaj dobro vdarit po žepih in glavah zaradi migrantske krize ki so jo zakuhali! So mi tudi bili všeč ampak sem spoznal da so tudi navadna gamad od ljudi! Če bi bilo po moje bi nemce preselo v afriko in arabijo pa jih naj tam posiljujejo in ubijajo saj si to zaslužijo!

    • FORT WORTH

     Predvidevam, da ti eni in drugi niso placali obljubljenega.
     Ampak, ce ti prvi ne placa pomeni, da je on kriv.
     Ce ti tudi drugi ne placa, kot je bilo dogovorjeno pomeni, da si sam kriv…

     • Peter serdinšek

      jaz stalno dobim vse plačano tak da ne pametuj nekaj v tri krasne! Aja, da pa pišeš takšne bedarije pa pove o tebi da si navaden bedak!

     • FORT WORTH

      Hehehe

  • neuralink

   Imam jaz boljšo idejo.
   Pol Poljske naj se priključi Nemčiji, druga polovoca pa Ruski federaciji, pa bo zagotovo mir.

  • Objektivno

   Desna politična opcija je v veliki večini med vojno sodelovala z nacisti.

   • pajot

    Do nemškega napada na SZ je z nacisti sodelovala tudi leva politična opcija.
    Če smo že objektivni.

    • Objektivni Hun

     Nevem kako je bilo na Poljskem. V SHS je bila KP prepovedana stranka. Liberarno levo usmerjeni so ponavadi končali v taborišču oz izgnanstvu ter pobiti.

     • pajot

      Komunistična partija je bila članica kominterne. Ko sta Molotov in ribbentrop podpisala pakt,so bili avtomatično vsi člani kominterne na Hitlerjevi strani. tako kot njihov šef Stalin.
      Prepoved tu ne igra nobene vloge.

     • Objektivni Hun

      Levica v Sloveniji oz politicni nasprotniki SLS je bila narodna napredna stranka za časa AO in do 2WW.
      KP ni bila ne leva ne desna stranka, ker komunizem strmi k tatalitarizmu ne parlamentarni demokraciji.

 • neuralink

  Še en odličen članek, iz katerega sklepam, da je avtor šprical poduk iz zgodovine in logike.
  Naši einsteini so se morali prijazniti, da so celo štalo res zakuhali nemci, če reče Amerika, kdo so potem oni, da bi oporekali Trumpu. Je že Bush lepo razložil celemu svetu, ste z njimi ali pa ste terorist, ki jih Amerika organsko ne prenese, še od Pearl harbourja naprej. Nacisti so bili proti američanom, zgodovinska napaka, žal.

  Nacisti so torej napadli Poljsko? Zakaj že? Ker je Poljska ostanek Pruskega imperija in so po njihovo spadali med velikonemško navezo germanskih dežel. Poljski so imeli naciste za norce in so se proti njihovim tankom branili s konjenico in orožjem iz konca fevdalizma. Na zahodu jw živelo več poljakov, ki so bili po rodu germanski nacisti, na vzhodu pa je bilo več slovanskih sovjetov. Hitler je Poljsko napadel zato, da je nato napadel Sovjetsko zvezo. Rusi in normalni ljudje so se branili, raje so de odločili za fronto na Počjdkem, ki je že bila v vojni kot, da ni čakali isto vojno na domačih tleh.
  Nacisti niso nikoli okupirali polovico Poljske, tisti šalabajzerski pakt si lahko porinejo v rit, ker ga ni podprl ne Hitler in ne Stalin, nikoli ni šlo samo za pol ampak za vse ali nič, in še več. Zgodovina je dejstvo in dokaz, tudi ni nobene logike zakaj bi se nemci ustavili na Poljskem, če so pa med velikonemška plemena šteli tudi nas in zaveznike ustaše, ki smo po rodu slovani, idiot.

  • Jan Kovalski

   neuralink”… Hitler je Poljsko napadel zato, da je nato napadel Sovjetsko zvezo”
   ==============
   Ne!
   Napadel jo je zato, ker je 8 dni prej sklenil pakt s Stalinom.
   Vzhodni del Poljske so potem potem skoraj istočasno napadli in okupirali Rusi

   Rusijo je Hitler napadel šele slabi dve leti pozneje!

   neuralink: “… Rusi in normalni ljudje …”
   ==============
   To dvoje ne gre skupaj.

   neuralink: “…, idiot.”
   =============
   To na koncu je tvoj podpis?

 • Black_hawk

  Koga je napadel Hitler, Ruse in Balkance, pa Veliko Britanijo, znane trgovce z življenji.

  • neuralink

   Ti vse lepo piše, v nacističnem Zakonu o rasni higieni in končni rešitvi vprašanja kroničnih socialnih problemov.

 • tasilo

  (?!) Nemčija pa še zdaleč ni edina KRIVKA za poljske izgube

  WTF?! KRIVKA?!?!? Vam se je pa res že čisto zmešalo ….

  LP.
  Hanibal Lector

  PS: Na Novi24 ste zaposlili nove polpismene pisune, lektorja pa še vedno ne! Aja, napak v članku je še več …

  • Jan Kovalski

   To je v duhu FDV-ja. Uporaba ženskega spola. :)

 • Antonius

  Prav je, da Poljska Nemčiji izstavi račun za vsa storjena vojna grozodejstva. Naj Nemci zarežejo v svoje bogastvo, da povrnejo, kar so po vojni Poljaki s svojim denarjem ponovno obnovili in porušeno na novo zgradili.
  Slovenci imamo pa drugačen problem. Kako od ZZB in njenih politikantskih dedičev izterjati, kar so njeni revolucionarji, slovenskega med vojno požgali in nedolžnih Slovencev pomorili?
  Kje pa drugje, če ne v Sloveniji? Politične dediče in podmladek morilskih barab si Slovenci že od osamosvojitve naprej že 23 let volijo, da jim sestavljajo in vodijo kleptomanske vlade.

  • neuralink

   Denar ni vse, najprej de mora tudi ta generacija nemcev zavedati kaj so razmišljali njihovi stari starši in zakaj so se odločili za masovni pokol, saj bodo potem debate o vojni postale brezpredmetne.
   Lahko pa se grejo isto kot pri nas, v Ukrajini in praktično vseh nekdanjih sovjetskih sosedah, podkupijo največji gnoj, plačajo skorumpirano oblast ter si podredijo zakone, na tri razrede razdlojene državljane pa potem neprestsno izsiljujejo z nevarnostjo državljanske vojne.
   Nemci bi dali denar za Poljsko, ampak ne nekim opicam v roke, lahko pridejo v Berlin po njega nekdanji politični direktorji in visoki šefi tajne policije, pa se bodo vse lepo zmenili.

   • Janez Kepic-Kern

    A SI NOVI KLON – SPODNJEGA?

    ŠALA

    Za
    “žal nasega” verjetno ex KP, ZK PROVOKATORČKA – F. TUNEKA
    – PREDLAGAM
    – NOV – STALEN – vzdevek=nickname: “STANČI DOLANČI BALERINA”
    Če
    ima F.TUNEK
    ALI KDO DRUG – BOLJŠI PREDLOG – NAJ KAR POVE.

    HUGO ITD.

    ŠALA

    Eh, eh – F. TUNEK
    TI
    IN TEH TVOJIH – TISOČ – VZDEVKOV !
    VALTER B. ITD, HUGO, PAULUS ITD. ITD.
    A
    NJIH – UČINEK JE TAK –
    KOT BI SE
    EX KP, ZK – STANE DOLANC – namaskiral – V BALETNO BALERINO !
    Kljub
    belim krilcem baletke
    – bi vsi takoj – prepoznali , PREPOZNALI,
    DA GRE ZA EX KP, ZK STANETA DOLANCA ! V baletni oblekci. L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA
    P.S.
    KONEC ŠALE

   • sodnikisozločinci

    A si mogoče v žlahti s tretjerazrednim, večnim srbom, ahnenpassom in avtohtonim neandertalcem?

  • učko

   Jah, zahvala gre torej nesposobni opoziciji.

 • Objektivno

  Nemci so z odškodninami še dobro odnesli skozi pogajanja.
  Izrael pa naj zahteva odškodnino od desne vlade Poljske.

 • Janez Kepic-Kern

  Ja !
  Seveda.
  Nemčija naj kar plačuje.
  Nekaj naj primaknejo tudi GB IN FRANCOZO TER RUSI KOT
  ZNANI KOLONIZATORJI IN “MANIPULATORJI SVETA.
  KAJ PA
  GEN. SIKORSKI,
  KI SO GA UNIČILI GB IN STALIN SZ V GIBRALTARJU? L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • sodnikisozločinci

  Vse kar vodi v razpad EU je dobro, zato podpiram zahtevo Poljakov po odškodnini, ki bi morala biti vsaj desetkrat višja.

 • Caesar

  Pa je Poljska pripravljena plačati vojno odškodnino Češki, ko je leta 1938 kot zaveznica Nacistične Nemčije okupirala del Češkega ozemlja? Poljaki pozabljajo na svoj pakt s Hitlerjem ob okupaciji Češke. Ravno ravnanje Velike Britanije, Francije in Poljske v primeru Češke, ko je bila Sovjetska Zveza edina, ki je bila pripravljena braniti Češko z vojsko, vendar so se Čehi odločili, da se ne bojo branili, je bil razlog, da je Sovjetska Zveza sklenila pakt o nenapadanju z Nemčijo.

  • sodnikisozločinci

   Zgodovina je res zajebana, me prav zanima kako bi se zmenili Čehi in Poljaki.

   • Objektivno

    Očitno res ni bila črno bela kot nam jo predvajajo v dokumentarcih.

 • sodnikisozločinci

  Zdaj bo lahko Ahmed šel na Mesec, na Luko Mesec.

 • if

  Poljsko sta napadli, 1. septembra 1939 nacistična Nemčija, sedemnajst dni pozneje komunistična SZ, obe skladno vzajemnemu paktu.
  Tako stanje je bilo do 22. junija 1941, dobrih enaindvajset mesecev.

  Poljska naj enako zahtevo naslovi tudi Putinu, dediču SZ.

 • dob

  Pri nas kučan zahteva odškodnino od domobrancev. Kdo je domobranc, pa kar sam določi. No, včasih mu Kordiš pomaga pri tem.
  Skratka, odškodnino mora nekdo pokriti.
  A ni to lepo, ko nekoga preprosto proglasiš za domobranca?! Potem pa od njega zahtevaš odškodnino.
  Mi tega principa izkoriščanja sploh nismo prekinili, kar nadaljujemo ga, mislim, kučan ga nadaljuje. Domobranci plačujejo, osvoboditelji prejemajo vzdrževalnine! Država je urejena.
  Svoje cajte so zapis tega celo zahtevali v Ustavo, da bi takšna razporeditev bila ustvano določena kot dedna. Ampka potem se je nekaj sfižilo in so odkrili, da je dovolj, če ne spoštujejo ustave, ampak naredijo kot njim odgovarja. Ustavo lahko kasneje popravijo in jo uredijo.

  • Andrej

   Osnovna lastnost domobranca je, da brani svojo domovino. Zato je domobranec.

   Osnovna lastnost komunista je, da izvede revolucijo v svoji domovini. Zato je revolucionar.

   Komunist pobija domobrance, zmaga v revoluciji in račun za preživljanje do neskončnosti izstavi preživelim domobrancem. Večina se iz tega norčuje in ne prepozna, da jih komunizem izkorišča. Do onemoglosti. Da se to ne bi spremenilo komunisti prevzamejo ministrstvo za izobraževanje in otroke skrbno vzgajajo v revolucionarnem duhu.

   • dob

    kučan je fašist.
    S tem smo rešili problem poimenovanja ko je kdo in kdo je kaj po svoji vsebini in po tem kar počne oz. kako to počne!

    • Andrej

     Kučan je komunist, ker ne obsodi komunizma kot totalitarnega zločinskega sistema.
     Z lahkoto pa obsoja fašiste.

     • dob

      komunist=fašist=nacist

      kučan pravi, da komunizma ni več. kučan prav tako trdi, da fašisti pa so.
      Torej je fašist.

     • Andrej

      Ja, to je pa res. Če je on to rekel neizpodbitno drži. Kar partija ukaže mora biti. Sicer… “megla ga je vzela”.

 • dob

  “Na Poljskem se sicer ob tem sprašujejo, ali je sploh možno denarno ovrednotiti trpljenje naroda, poročajo tuje tiskovne agencije.”

  Pričakujte ta stavek iz kučanovih ust, ko bo hotel od vas denar. Še prej vas bo poimenoval domobranci!

  • učko

   …, da bo imel “čisto vest” !

 • janko

  Poljaki so že nekoč rešili Evropo pred Turki, ker Nemci niso zmogli. Tokrat naj jim Gelca plača odškodnino za Hitlerjevo norijo in morijo na Poljskem, namesto da Gelca vabi in preživlja milijone islamističnih praljudi. Če jo že tako tišči obilje denarja.

 • Olga101

  Očitno bomo upravičeni se do dodatne odškodnine, saj Merkla uvajo v Evropo totalitarizem komunističnega tipa!

 • Andrej

  Druga svetovna vojna še ni končana.