fbpx

Desna roka ukrajinskega predsednika obtožen izdaje: Rusiji naj bi posredoval informacije o ukrajinskih operacijah

Vodja kabineta Volodimirja Zelenskega, Andrij Jermak (Foto:epa)

Ameriška članica spodnjega doma kongresa iz Ukrajine je opozorila na problematično osebo v notranjih krogih ukrajinskega predsednika. Njegovega vodjo kabineta naj bi namreč obtožila, da je Belorusiji in tudi Rusiji posredoval informacije o ukrajinskih operacijah zajetja ruskih plačancev. Zunanje ministrstvo Ukrajine je resno pozvala k reševanju tega problema, nekateri pa menijo, da gre za neprikrit poskus vrnitve v ameriško politiko klasične pripovedi ruske propagande.

Navedbe Victorie Spartz, ki Andrija Jermaka, vodjo kabineta ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, obtožujejo posredovanja informacij Belorusiji, je objavil “Kiev Independent”, ki naj bi trdil tudi, da je Jermak obtožen sabotaže obrambe regije Herson med rusko invazijo. Medtem je Jermakov brat Denis pod preiskavo zaradi domnevnega preprodajanja državnih poslov v imenu vodje kabineta Zelenskega, njegov namestnik Oleg Tatarov pa je obtožen prejemanja podkupnin. Spartzova je po poročanju tujih medijev poudarila pomembnost reševanje tega problema v notranjih krogih ukrajinskega predsednika. Naj njeno izjavo vzamejo resno, pa je pozvala tudi ministrstvo za zunanje zadeve Ukrajine, piše ukrajinski časopis Ukrayinska Pravda.

Jermaka Spartzova bremeni več obtožb, med katerimi je prva posredovanje informacij Belorusiji o ukrajinski operaciji zajetja plačancev Wagnerjeve skupine, ki je privedla do njenega neuspeha, napačno vodenje propadlih mirovnih pogajanj z Rusijo pred vojno, zagotavljanje ukrajinskemu vodstvu, da Rusija februarja ne bo napadla v nasprotju z informacijami zahodnih obveščevalnih služb, da bi s tem Ukrajini preprečili učinkovito pripravo na vojno. Med obtožbami je še sabotiranje Hersona in dovoljenje Rusom za tragedijo bataljona Azov, zavlačevanje nabave nujne vojaške opreme prek ukrajinskega ministrstva za obrambo, navsezadnje pa tudi nerazumni ali celo nezakoniti pogoji ter namerno odlašanje pri imenovanju neodvisnega protikorupcijskega tožilca prek njegovega namestnika Olega Tatarova, poroča Yahoo News.

Ameriška članica spodnjega doma kongresa Victoria Spartz (Foto: zajem zaslona)

Spartzova naj bi šla tudi tako daleč, da je k sodelovanju in potrditvi pozvala celo ameriškega predsednika Joeja Bidna in dobila tudi podporo Američanov, vendar nekateri tuji mediji menijo, da gre pri Spartzovi bolj za neprikrit poskus vrnitve v ameriško politiko klasične pripovedi ruske propagande o domnevnih povezavah vodstva Ukrajine z Rusijo.

Andrij Jermak je od leta 2020 vodja kabineta Zelenskega, pred tem pa je vodil odvetniško pisarno, ki je opravljala storitve za televizijsko produkcijsko hišo Zelenskega, pri kateri je bil zaposlen ko igralec, preden je postal predsednik Ukrajine. Preiskava RFE/RL iz leta 2019 je pokazala, da je imel tudi poslovne interese v Rusiji. Bil je tudi prvi mož Zelenskega za odnose z Washingtonom med procesom obtožb proti Donaldu Trumpu.

Tanja Brkić