fbpx

Devet milijard evrov za sirsko prebivalstvo – Slovenija bo prispevala 200 tisoč

Foto: epa

Na donatorski konferenci v Londonu za pomoč Sircem so se udeleženci danes zavezali, da bodo sirskemu prebivalstvu namenili več kot devet milijard evrov, je sporočil britanski premier David Cameron po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

David Cameron je na novinarski konferenci povedal, da gre za največjo vsoto, ki so jo kdajkoli zbrali v enem dnevu v odgovor na humanitarno krizo. Poudaril je, da današnji dosežek ne pomeni rešitve za sirsko krizo, saj je treba doseči politično tranzicijo. “Z današnjimi zavezami pa je naše sporočilo ljudem iz Sirije in v regiji jasno – stali vam bomo ob strani in vas podpirali, kolikor časa bo treba,” je dejal.

Pakistanska borka za izobraževanje žensk in Nobelova nagrajenka za mir Malala Yousafzai (foto: epa).

Pakistanska borka za izobraževanje žensk in Nobelova nagrajenka za mir Malala Yousafzai (foto: epa).

Poudarek na izobraževanju in zaposlovanju
To je bila že 4. donatorska konferenca po izbruhu državljanske vojne v Siriji leta 2011. Ker begunski val vedno bolj obremenjuje Evropo, je namen konference med drugim tudi čimbolj podpreti države v regiji, ki gostijo sirske begunce. Poudarek naj bi bil predvsem na izobraževanju in zaposlovanju.

Konferenco je gostil britanski premier, udeležilo pa se je je več kot 70 svetovnih voditeljev, tudi Miro Cerar. Slovenija je najavila donacijo v višini 200.000 evrov.

V. V., STA