Die Welt: Kriminalec, izgnan iz Nemčije, se je uspel s pomočjo evakuacijskega leta iz Afganistana vrniti nazaj v državo!

Foto: epa

Potem, ko so Talibani prevzeli Afganistan, so se pričeli odvijati napori v smer evakuacije diplomatskega osebja in afganistanskih zaveznikov. Kriminalec, izgnan iz Nemčije, je izkoristil priložnost in se meni nič tebi uspel spraviti na letalo, ki ga je popeljalo nazaj v Nemčijo, medtem pa večina osebja Združenih narodov in nevladnih organizacij ne zapušča Afganistana. 

Ker se razmere v Afganistanu zaostrujejo, večina humanitarnih delavcev nadaljuje z opravljanjem svojega dela. Vse organizacije Združenih narodov, na primer Urad visokega komisarja Združenih narodov za begunce UNHCR in nemška neprofitna organizacija Welthungerhilfe, bodo ostale prisotne na mestu z veliko večino svojih sodelavcev (300 tujih in približno 3000 lokalnih zaposlenih), je za Welt am Sonntag napovedal informacijski urad ZN v Ženevi.

Po oceni urada ZN v Kabulu svoje delo nadaljuje tudi večina od več kot 150 nevladnih organizacij za pomoč z več tisoč zaposlenimi. Organizacija za pomoč otrokom Unicef je za Welt am Sonntag povedala: “V mnogih provincah so nas talibani prosili, naj ostanejo in nadaljujejo z dokazljivo uspešnim delom za otroke.” Po podatkih Unicefa “skoraj 10 milijonov deklet in fantov že potrebuje humanitarno pomoč, ne glede na razvoj političnega dogajanja”. “Huda suša, negotova oskrba s hrano in bližajoča se zima”, predstavljajo veliko nevarnost.

V kaosu na letališču v Kabulu je kriminalcu, deportiranemu iz Nemčije, uspelo znova vstopiti v Nemčijo s pomočjo evakuacijskega leta, je priznal dobro obveščen vir. Na vprašanje, ali ljudi, ki niso na evakuacijskem seznamu vlade, ne bi mogli primerjati s podatki o njihovih prstnih odtisih, je Zvezno obrambno ministrstvo odgovorilo, da odvzem odtisov in njihova primerjava z mednarodnimi bazami podatkov zaradi lokalnih razmer ni mogoča.

Nina Žoher