fbpx

Diktator Erdogan grdo obračunava s svobodo tiska in novinarji – do sedaj ukinil že 165 medijev

Foto: epa

Turško sodišče je danes za devet novinarjev in sodelavcev turškega opozicijskega časnika Cumhuriyet, ki so jih prijeli v ponedeljek, odredilo uradno pridržanje. Pridržani so obtoženi povezav s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK) in klerikom Fethullahom Gülenom. Proti Erdoganu je danes v Istanbulu že protestiralo nekaj sto protestnikov, vendar jih je policija razgnala.

Med pridržanimi so tudi odgovorni urednik časnika Murat Sabuncu, znani karikaturist Musa Kart in kolumnist, ki je pisal kolumne proti turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, Kadri Gürsel.

Aretacije so se zgodile v ponedeljek, ko so oblasti pridržale 13 sodelavcev tega medija. Dva kolumnista, ki sta pod sodnim nadzorom, so zaradi starosti in zdravstvenih težav že izpustili, na prostost pa sta brez obtožb odšla sedanji in nekdanji računovodja.

Prvi prostesti proti diktatorskemu sultanu
V Istanbulu pa se je danes zbralo več sto protestnikov, ki so izražali nasprotovanje aretaciji prokurdskih politikov ter vzklikali slogane “proti fašistični državi”, vendar jih je s solzivcem, vodnimi topovi in plastičnimi naboji razgnala policija. Kot so dejali, ne bodo dovolili, da jih utišajo.

Foto: epa

Foto: EPA

Erdogan preganja vse, kar je kurdskega
Minulo soboto so turške oblasti z odlokom zaprle kar 15 prokurdskih medijev. Med drugim naj bi zaprli kurdsko tiskovno agencijo Diha in več regionalnih časopisov, ki izhajajo na jugovzhodu države. Očitajo jim propagando za PKK.

Ukinili že 165 medijev
Po spodletelem državnem udaru 15. julija so sicer v Turčiji zaprli že okoli 165 medijev, med katerimi so bili sprva predvsem tisti, ki so blizu Gülenu, ki ga turške oblasti krivijo za udar. Aretirali so tudi okoli 100 novinarjev in urednikov. Po udaru so odpustili že več deset tisoč javnih uslužbencev ter pripadnikov vojske in policije, prek 35.000 pa so jih aretirali.

M. P., STA