fbpx

Južnokorejski viri: Diktator Kim Jong Un po operaciji srca v smrtni nevarnosti

Foto: epa

Južnokorejski mediji poročajo, da je vodja Severne Koreje Kim Jong Un pred kratkim opravil kardiovaskularni postopek, saj naj bi zaradi kajenja, debelosti, prekomernega pitja in menda celo zaradi preveč dela njegovo srce opešalo. Po operaciji naj bi okreval v vili v Hyangsanu v Severnem Pjongjangu. 

Američani trdijo, da so od tajnih virov dobili informacije, da je Kim Jong Un po operaciji v smrtni nevarnosti. CNN je citiral izjavo neimenovanega ameriškega uradnika, ki je dejal, da so neposredno vedeli za ta dogodek. Kar je še dodatno spodbudilo govorice o njegovem slabem zdravju, je dejstvo, da ga ni bilo niti na proslavi, ki je bila namenjena rojstnemu dnevu njegovega dedka Kima Il Sunga, ki je bila 15. aprila. V javnosti je bil sicer nazadnje viden 11. aprila, medtem ko naj bi imel 12. aprila operacijo na srcu.

Dejstvo pa je, da uradnih potrdil o Kim Jong Unovem zdravju ni, saj je Severna Koreja tako rekoč neprodušna zaprta država, od koder pač ne uhajajo nobene informacije, sploh pa ne o zdravju prvega moža te države. So pa številni tuji mediji poročali o tem, da je omenjeni vodja opravil srčno-žilno operacijo, kar sicer ne preseneča, sploh ne glede na to, da ima prekomerno telesno težo, da naj bi redno kadil, pil, pa menda tudi preveč delal. Po posegu naj bi okreval v vili v Hyangsanu, piše 24sata.

Prav tako so vse glasnejša ugibanja, kdo ga bo nadomestil. Po nekaterih informacijah naj bi to bila kar njegova sestra Kim Yo-jong, ki jo Guardian očitno že vidi na čelu Severne Koreje – zato očitno tudi velik predstavitveni članek v zadnjih nekaj urah (TUKAJ), kdo sploh je domnevna naslednica Kima Jonga Una.

Marjanca Scheicher