Diktator Kim Jong-un priznal, da jih pesti pomanjkanje hrane

Foto: Twitter

Severnokorejski diktator Kim Jong-un opozarja na morebitno pomanjkanje hrane in razširjene omejitve zaradi covida. Severna Koreja je uvedla stroge protivirusne ukrepe, čeprav trdi, da nima niti enega primera covid-19, poroča Independent. Na seji centralnega komiteja partije je diktator opozoril, da “položaj postaja napet” in da je treba “situacijo zaradi hrane” razrešiti, so danes poročali tuji mediji. Poleg epidemije naj bi situacijo zaostril tudi lanski tajfun.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je dejal, da razmere s hrano v izolirani komunistični državi postajajo napete zaradi pandemije koronavirusa in lanskega tajfuna, poročajo tuje tiskovne agencije. Na plenarnem zasedanju centralnega komiteja partije, ki se je začelo včeraj, je Kim pozval uradnike, naj rešijo razmere s hrano za ljudi, ki zdaj postajajo napete, poroča KCNA. Severnokorejski vodja je dejal, da je težavo deloma povzročilo neizpolnjevanje načrta pridelave žita v kmetijskem sektorju zaradi lanske škode, ki jo je povzročil tajfun. Kim je Severnim Korejcem tudi naročil, naj se pripravijo na razširjene ukrepe proti koronavirusu.

Kim je tudi zatrdil, da se je gospodarstvo njihove države v prvih šestih mesecih letos v celoti izboljšalo, saj se je celotna industrijska proizvodnja v primerjavi z letom prej povečala za 25 odstotkov. Poleg številnih naravnih nesreč, vključno s poplavami in škodo zaradi neurij ter pandemijo, je bila izolirana država zaradi svojega jedrskega orožnega programa izpostavljena tudi ostrim mednarodnim sankcijam.

Severna Koreja je hitro zaprla meje, ko se je začel širiti koronavirus, kar je močno vplivalo na zunanjo trgovino s Kitajsko, ki je rešilna bilka za državo. Po ocenah posebnega predstavnika Sveta Združenih narodov za človekove pravice Tomasa Ojea Qintane, ki spremlja razmere v Severni Koreji, je pandemija covida-19 močno prizadela predvsem oskrbo s hrano v tej državi. Kot je dejal, je posledica pandemije tudi več “smrti zaradi lakote”, poroča STA. A tudi pred pandemijo se je Severna Koreja soočala z velikim pomanjkanjem hrane. Več kot 40 odstotkov prebivalstva naj ne bi imelo varne preskrbe s hrano, je v enem od poročil opozoril Qintana.

Sara Bertoncelj