Direktor Cie: Putin se precenjuje

Direktor ameriške centralne obveščevalne agencije ZDA William J. Burns. (Foto: epa)

Ruski predsednik Vladimir Putin precenjuje sposobnost svojih sil, da premagajo ukrajinske branilce, meni direktor Cie William Burns.

Eno leto po tem, ko je Rusija začela obsežno invazijo na Ukrajino, ameriški vodja obveščevalne službe Cia trdi, da bodo naraščajoči stroški vojne vedno bolj terjali neizogiben davek Rusiji kljub Putinovi vnemi za kampanjo.

Narašajoči stroški vojne
“Mislim, da je Putin trenutno popolnoma preveč prepričan v svoje sposobnosti, kot sem že rekel, da bo izčrpal Ukrajino, jo odnesel, kar je očitno – kot nakazujejo dokazi – zelo odločen storiti,” je dejal Burns v intervjuju v oddaji CBS News “Face the Nation”, ki je bila predvajana v nedeljo. “V nekem trenutku se bo moral soočiti tudi z naraščajočimi stroški, v krstah se bo vračal domov v nekatere najrevnejše dele Rusije, ker je veliko nabornikov, saj veste, ki jih mečejo kot topovsko hrano v ospredje, in tudi Donbas, prihajajo iz Dagestana in Burjatije, tudi najrevnejših delov Rusije,” je nadaljeval Burns.

“Tudi v Rusiji je kumulativna gospodarska škoda,” je dodal. “Veliko škodo za ugled Rusije, mislim. To ni bila ravno dobra reklama za rusko prodajo orožja. To se bo torej sčasoma povečalo, toda trenutno, pošten odgovor, mislim, da je Putin precej odločen.” Burns je imel ključno vlogo pri pomoči Ukrajini v zadnjem letu. Prejšnji mesec naj bi se tja odpravil na tajno potovanje, da bi uradnike seznanil s prihodnostjo konflikta.

Z orožjem prebiti Putinovo nadutost
Med intervjujem za CBS je Burns opozoril, da so ga pred invazijo poslali v Ukrajino, da bi opozoril na obveščevalne podatke, ki kažejo, da Putin načrtuje “udar strele” z beloruske meje, da bi v nekaj dneh zavzel glavno mesto Ukrajine Kijev. Razkril je tudi, da je imel v zadnjih mesecih pogovor s Sergejem Nariškinom, ki je precej razočaral vodjo ruske zunanje obveščevalne službe zaradi njegovega ponosa in “izzivalnega” odnosa.

Glede prihodnosti je Burns dejal, da bo to, kar se bo letos zgodilo na bojišču, oblikovalo možnosti za pogajanja. “Mislim, da bo tisto, kar bo ključnega pomena, ko gledamo naprej v letu 2023 in zagotavljamo vso materialno in obveščevalno podporo našim ukrajinskim partnerjem, prebiti to Putinovo nadutost in ponovno pridobiti zagon na bojišču,” je dejal.

Putin je v torkovem govoru o stanju v ruski državni skupščini obtožil “zahodne gospodarje” Ukrajine, da so začeli vojno. “Uporabljamo silo, da to končamo,” je dodal in nakazal, da Moskva ne namerava odstopiti. Biden je prejšnji teden nenadoma obiskal Kijev in se srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, nato pa je v Varšavi na Poljskem imel izzivalen govor. “Ukrajina ne bo nikoli zmaga za Rusijo. Nikoli,” je v torek dejal Biden. Biden je rusko ljudstvo tudi pozval, naj zavrne Putinove trditve, da je Zahod začel vojno v Ukrajini in ogroža obstoj Rusije. “Še enkrat govorim prebivalcem Rusije,” je dejal Biden. “ZDA in evropski narodi ne želijo nadzorovati ali uničiti Rusije. Zahod ni načrtoval napada na Rusijo, kot je danes dejal Putin. In milijoni ruskih državljanov, ki želijo le živeti v miru s svojimi sosedi, niso sovražniki. Ta vojna ni bila nikoli nuja. To je tragedija.”

Kitajska razmišlja o pošiljanju orožja Ukrajini
V zadnjih dneh so uradniki ZDA povedali, da Kitajska razmišlja o pošiljanju orožja in streliva Rusiji, da bi ji pomagala pri njenih vojnih prizadevanjih, kar je Peking javno zavrnil. Burns je moderatorki Face the Nation Margaret Brennan povedal, da so Združene države “prepričane”, da kitajsko vodstvo razmišlja o zagotavljanju smrtonosne opreme. “Prav tako ne vidimo, da je bila končna odločitev še sprejeta, in ne vidimo dokazov o dejanskih pošiljkah smrtonosne opreme,” je dejal in dodal, da si Bidnova administracija prizadeva “pojasniti”, da bi bile posledice v poskusu odvračanja od takšne transakcije. Poleg tega je Burns dejal, da obstajajo dokazi, ki kažejo, da Iranci in Severni Korejci nudijo smrtonosno pomoč Rusiji, pomoč, ki “podaljšuje hudo agresivno vojno”.

Andrej Žitnik