fbpx

Dobra novica za evropsko varnost: Trump naznanil vojaško okrepitev na Poljskem

Foto: epa

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek naznanil okrepitev števila ameriških vojakov na Poljskem, kar pa da ne odseva morebitne večje ogroženosti s strani Rusije. Ob srečanju s poljskim kolegom Andrzejem Dudo ob robu Generalne skupščine ZN v New Yorku je tudi zagotovil, da bo dodatne stroške krila Poljska.

Tja bomo preselili vojake,” je dejal Trump in dodal, da jim bodo Poljaki zgradili potrebne objekte, glede katerih je prepričan, da bodo “zelo lepi“. “Oni bodo nosili celotne stroške,” je poudaril ameriški predsednik, ki se pogosto pritožuje, da se zaveznice v Natu preveč zanašajo na ameriško pomoč.

Poljska in ZDA – stara zaveznika
Ostalih podrobnosti iz dogovora glede krepitve sodelovanja na področju obrambe, ki sta ga podpisala z Dudo, Trump ni predstavil. Kot sicer izhaja iz novega sporazuma, naj bi se trenutnim 4500 ameriškim vojakom pridružilo še okrog tisoč pripadnikov vojske. Najverjetneje jih bodo preselili iz drugih evropskih oporišč, je pojasnil Trump. Na novinarsko vprašanje, če je okrepljena ameriška prisotnost namenjena odvračanju ruske grožnje, je Trump odgovoril nikalno. “Ne, sploh ne mislim tako,” je dejal. Kot je pojasnil, se je z idejo strinjal zaradi svojega odnosa z Dudo, ki da mu je všeč in ga spoštuje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: epa

Poljska ima tradicionalno tesne odnose z ZDA. Za Varšavo so ZDA njen glavni garant varnostni znotraj zveze Nato in branik pred Rusijo. Duda je že v začetku meseca izrazil upanje, da bo Poljska do konca leta podpisala končni dogovor o okrepitvi prisotnosti vojske ZDA na Poljskem, ko je Varšavo obiskal podpredsednik ZDA Mike Pence. Okrepitev vojaške prisotnosti na Poljskem po besedah Pencea odraža zavezanost ZDA Poljski, poroča STA.

Peter Truden