[Video] Indijskega predsednika vlade Modija na shodu v Houstonu pričakalo 50 tisoč ameriških Indijcev, zraven je bil tudi Trump! Redko se zgodi, da v ZDA tujega voditelja doleti takšna čast!

Datum:

Na shodu v teksaškem Houstonu je indijskega predsednika vlade Narendro Modija pričakala kar 50 tisoč glava množica pretežno ameriških Indijcev, zbrane pa je nagovoril tudi ameriški predsednik Donald Trump. Le redko so v ZDA tuji voditelji deležni takšne pozornosti. Modi je tako dobro izkoristil priložnost, da izboljša svoj mednarodni ugled ob napetostih v Kašmirju, Trump pa si je skušal izboljšati naklonjenost med indijsko skupnostjo v ZDA, ki sicer večinsko podpira demokrate.

V Združenih državah Amerike so v nedeljo priredili enega redkih množičnih shodov v čast tujemu voditelju. V teksaškem Houstonu se je kar 50 tisoč ljudi zbralo ob prihodu indijskega predsednika vlade Narendre Modija, shoda pa se je udeležil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je shod označil za zgodovinski dogodek. Američane indijskega porekla, ki so na volitvah leta 2016 sicer glasovali proti njemu, je Trump med drugim nagovoril z besedami: “Sledite našim vrednotam, vzdržujete skupnosti in resnično ste ponosni, da ste Američani, in tudi mi smo resnično ponosni, da ste Američani.” Američani indijskega porekla so sicer leta 2016 s kar 75 odstotki glasovali za Trumpovo nasprotnico Hillary Clinton, Houston pa v sicer pretežno republikanskem Texasu velja za demokratsko trdnjavo. Kljub temu so množice oba voditelja pričakale s stoječimi ovacijami.

Trumpov obisk bo težko spremenil pretežno prodemokratsko usmerjenost skupnosti
Odnosi med ZDA in Indijo so zaradi trgovinskih odnosov in carin v zadnjem času razburkani, a Trump in Modi se na osebni ravni očitno odlično razumeta. Direktor azijskega programa pri John Hopkins University Devesh Kapur, ki je tudi avtor knjige o ameriških Indijcih, je povedal, da je dogodek za oba voditelja simbolnega pomena: “Trda politika Trumpove administracije do migracij mu gotovo ni prislužila naklonjenosti skupnosti. Pojavljanje z Modijem bo morda blago pomagalo, a ne bo spremenilo prodemokratske usmerjenosti skupnosti.”

Narendra Modi in Donald Trump (Foto: epa)

Indija in Pakistan, med katerima so napetosti zaradi Kašmirja, sta obe jedrski sili
V svojem govoru na houstonskem stadionu NRG, kjer se je odvil dogodek, je Modi med drugim povedal, da si močno prizadeva spodbuditi razvoj v Indiji, kot poroča CNBC, pa mu je dogodek dal priložnost, da popravi svoj mednarodni ugled po nemirih v Kašmirju. Ti so sledili odpravi delne avtonomije v tej večinsko muslimanski regiji, dogajanje pa je povzročilo velike napetosti v mednarodni skupnosti, saj sta tako Indija kot sosednji Pakistan oborožena z jedrskim orožjem. Pakistan je obsodil ravnanje Indije in pakistanski predsednik vlade Imran Khan je komentiral, da bo to le še več muslimanov potisnilo v ekstremizem.

Dogodek je spremljal bogat kulturni program. (Foto: epa)

Udeleženci so ne glede na svojo politično usmeritev z navdušenjem pričakali Trumpa
Udeleženec shoda Ketan Inamdar, ki je sicer zaposlen v administraciji houstonskega demokratskega župana Sylvestra Turnerja, je dogodek komentiral takole: “Danes praznujemo našo skupnost in njen pomen za Houston in za vso Ameriko. Trump je tukaj zelo dobrodošel. Dogodek je namenjen ustvarjanju harmonije in ljubezni. Rasa, vera in politične stranke danes niso pomembne.” Modi se je sicer shoda udeležil pred zasedanjem Generalne skupščine Združenih narodov, ki bo ta teden potekala v New Yorku.

Trump je bil na dogodku več kot dobrodošel kljub večinsko prodemokratsko usmerjenosti skupnosti. (Foto: epa)

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Občina Slovenske Konjice: Rekonstrukcija za hokej ŠRC park Slovenske Konjice

Še ena pridobitev v občini Slovenske Konjice v letu...

Novoletni koncerti v Mariboru, brez domače slovenske glasbe, a zato z jugo nostalgijo

Ob županu Arsenoviču si v Mariboru ne morejo obetati...

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...