fbpx

Dobre novice za Slovenijo, gospodarsko razpoloženje med nemškimi vlagatelji bistveno boljše od pričakovanj

Foto: epa

Zelo dobra novica za Nemčijo in s tem tudi Slovenijo. Raziskava je v torek pokazala, da so se pričakovanja nemških vlagateljev maja izboljšali veliko bolj, kot so pričakovali, saj so pomisleki glede vpliva pandemije koronavirusa na največje evropsko gospodarstvo popustili in upajo na okrevanje v drugi polovici leta. To pa je odlična novica za slovensko izvozno gospodarstvo, saj je Nemčija ena od najbolj pomembnih gospodarskih partneric Slovenije.

Nemško gospodarstvo se sooča z najglobljo recesijo po drugi svetovni vojni, tudi v trenutku, ko so oblasti začele olajševati ukrepe, ki so bili sprejeti za zaustavitev širjenja bolezni. Raziskavo o gospodarskih gibanjih v Nemčiji je opravil raziskovalni inštitut ZEW. V raziskavi so ugotovili, da se je gospodarsko razpoloženje med vlagatelji z 28,2, meseca aprila, povečalo na 51,0. Ekonomisti so pričakovali odčitek 32,0.

Po poročanju novičarske agencije Reuters, vlagatelji pričakujejo, da bo nemško gospodarstvo v četrtem četrtletju spet pospešilo tempo, je dejal vodja inštituta ZEW Wambach, a dodal, da bo okrevanje verjetno trajalo še nekaj časa. “Šele leta 2022 se bo  proizvodnja vrnila na raven kot je bila leta 2019,” je dodal. Finančni trgi so v torek še naprej pozdravljali načrte Nemčije in Francije v zvezi s, 500 milijardami evrov (547,60 milijard dolarjev) vrednim, obnovitvenim skladom za pomoč evropskim državam in poslovnim sektorjem, ki jih je pandemija koronavirusa najbolj prizadela. Toda v industrijskih in trgovinskih zbornicah DIHK so že v torek povedali, da letos pričakujejo upad nemškega gospodarstva  za vsaj 10 odstotkov, kar je veliko bolj pesimistično od napovedi vlade.

Slovenski predsednik vlade Janez Janša optimistično napoveduje, da bo Slovenija med zmagovalkami gospodarske krize
Optimistična napoved nemških vlagateljev pa daje novo gospodarsko upanje tudi za Slovenijo. Vlada pripravlja že tretji proti krizni korona paket, v katerem bo ena izmed pomembnih dejavnosti zagon slovenskega turizma. Epidemija, vsaj prvi val, je do neke mere premagana ali omejena, življenje se odpira, padec BDP pa naj bi bil po nekaterih ocenah od 6 do 15 odstoten. Vendar pa se Sloveniji obetajo veliko boljši rezultati, vsaj po spomladanski napovedi Evropske komisije, ki je pohvalila ukrepe Slovenije za omilitev posledic epidemije.

Spomladanska napoved padca BDP s strani Evropske komisije je v naši oddaji predstavil predsednik vlade Janez Janša. (Foto: posnetek zaslona)

O gospodarski podobi Slovenije je v naši oddaji spregovoril predsednik vlade Janez Janša. Zasluga za uspeh gre prav tej vladi in sprejemu dveh proti korona zakonskih paketov, obeta pa se še tretji tovrsten paket. “Kako priti do tako dobrih rezultatov, da bomo v letu 2021 praktično tam, kjer smo bili konec leta 2019,” je zanimalo voditelja Aleksandra Ranta. “Kot majhno izvozno gospodarstvo smo vpeti na skupne evropske trge in jasno je, da bomo to škodo v letošnjem letu utrpeli, hkrati pa v spomladanski napovedi Evropska komisija priznava, da je Slovenija pravočasno sprejela prave ukrepe za omilitev posledic epidemije tako pri prebivalstvu kot v gospodarstvu, tako da standard ni bistveno padel ali ne pada. Prav tako je potrebno sprejeti prave ukrepe za pomoč gospodarstvu, da se bo hitreje pobralo, in zaradi tega lahko pričakujemo, da to, kar bomo letos izgubili, lahko že drugo leto nadoknadimo, če bomo seveda tudi v drugem polčasu sprejemali prave ukrepe,” je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Luka Perš