fbpx

Ne 150 evrov, ampak kar 9 tisoč evrov kazni za nošenje burke in nikaba

Foto: iStock

Ženske, ki bodo v Švici nosile obrazno tančico v javnosti, bodo kaznovali z globo do 9 tisoč evrov kazni, so na referendumu odločili Švicarji. Muslimankam bodo nošenje burk v trgovinah, restavracijah ali javnih stavbah prepovedali v italijansko govorečem kantonu Ticino.

Lokalna vlada v južnem švicarskem kantonu Ticino je že v preteklosti opozorila, da bo prepovedala nošenje burk in nikaba kot tudi mask, ki jih nosijo demonstranti, poroča britanski Daily Mail. Obiskovalci kantona Ticino bodo o novem zakonu, ki prepoveduje pokrivanje obraza, obveščeni na letališčih in na mejah kantona.

Izpostavljen je italijansko govoreči kanton Ticino (Foto: iStock).

Izpostavljen je italijansko govoreči kanton Ticino (foto: iStock).

Zakon ne dela izjem med domačimi in tujimi muslimani
Švicarski parlament je izjavil, da zakon ne krši zveznega zakona, vendar še ni povsem jasno, kdaj bodo nova pravila začela veljati. Sprejeti zakon ne dela nobenih izjem med domačimi muslimani in morebitnimi turistkami in uvaja splošno prepoved nošenja burk v tem območju Švice. Minimalna globa bo znašala 100 frankov (92 €), najvišja pa kar 10 tisoč frankov, kar je dobrih 9 tisoč evrov.

Prepoved burke tudi v Franciji
V Franciji zaznavajo največji delež muslimanskega prebivalstva na območju zahodnoevropskih držav, kljub temu pa vzpostavljajo podobno zakonodajo prepovedi nošenja burk oziroma pokrivanja obraza. Začetna kazen znaša 35 funtov oziroma 50 evrov, lahko pa se poveča na 150 funtov oziroma dobrih 210 evrov.

Morda vas zanima tudi: VIDEO: Kako se novinarji borijo za versko dogmo nošenja burk, pozabljajo pa na pravice žensk

J. F.