fbpx

Dodatno varovanje meje s Slovenijo Avstrijo stalo kar 300 milijonov evrov

Avstrijski policisti vršijo nadzor (foto: EPA)

Avstrija je od začetka migrantske krize leta 2015 uvedla poostreni mejni nadzor. Po zadnjih informacijah jih je vdor migrantov v Evropo stal okoli 300 milijonov evrov.

Avstrijski notranji minister Wolfgang Peschorn je na vprašanje avstrijskih Socialdemokratov razkril, da je Avstrija za opravljanje nalog poostrenega varovanja državne meje od 16. septembra 2015 porabila okoli 300 milijonov evrov.

Za izvajanje nadzora na meji je šlo v tem času za naloge policije 130 milijonov evrov, še dodatnih sedem pa naj bi porabili do maja 2020.

Rezultati upravčujejo stroške

Avstrijska vojska je v tem času, po trditvah obrambnega ministra Thomasa Starlingerja porabila 170 milijonov evrov za opravljanje nalog zaščite državne meje pred ilegalnimi migranti.

Za 115 milijonov evrov je bilo nadur, potnih stroškov in ostalih administrativnih stroškov. V to računico po poročanju Krone niso vštete redne plače pripadnikov varnostno-obrambnih sil.

Potreben nadzor meje

Od septembra 2018 do novembra 2019 so avstrijski organi pregona pridržali več kot tisoč migrantov in okoli 120 tihotapcev. Večino migrantov so prijeli ob meji z Madžarsko, na Gradiščanskem, medtem ko so bili na Koroškem najbolj aktualni tihotapci.

“Izkazalo se je, da če se vrši mejni nadzor v srcu Evrope, ima to pozitiven učinek na premike migrantov, zato moramo nadaljevati,” je že oktobra na srečanju notranjih ministrov držav članic EU v Luksemburgu povedal Peschorn.

Ivan Šokić