fbpx

Dokler je diktator Erdogan na oblasti, Turčija v EU nima kaj iskati!

Foto: sta

Ministri za zunanje zadeve EU se bodo danes osredotočili na Turčijo, saj jih skrbijo politične poteze tamkajšnjega predsednika Erdogana v obdobju po neuspelem državnem udaru. V tej bližnjevzhodni državi se od tedaj vrstijo številne aretacije predstavnikov opozicije. 

Ministri za zunanje zadeve EU, se bodo po neuradni razpravi v nedeljo glede odnosov z ZDA po zmagi republikanskega kandidata Trumpa na današnji dan na rednem zasedanju osredotočili na Turčijo. EU skrbijo ravnanja tamkajšnjega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v obdobju po neuspešnem državnem udaru julija. Obstaja celo možnost prekinitve pristopnih pogajanj za to bližnjevzhodno državo, vendar pa se EU glede tega še ni natančno opredelila, poroča Sta. Vse od neuspelega državnega udara naprej se namreč v Turčiji vrstijo aretacije predstavnikov Erdoganu nadležne opozicije.

V Turčiji se aretacije vrstijo ena za drugo kot v Stalinovih svinčenih časih, je sploh še kdo varen?
Nazadnje se je zgodila aretacija Predsednika upravnega odbora opozicijskega dnevnika Cumhuriyet Akina Atalaya, ki je bil prijet na carigrajskem letališču, potem ko se je vrnil iz Nemčije. Kot razlog za prijetje so oblasti navedle sum “terorističnih aktivnosti”. Pred časom pa je turški “sultan” že spravil za rešetke številne novinarje in zaprl 15 medijskih podjetij. Poznavalci pa pravijo, da se pravi razlog ne skriva v domnevnem “terorizmu”, marveč v želji trinoga, da bi Turčijo spremenil v islamistično državo, torej preobrazil njen sekularni ustroj in ga približal kalifatu.

D. M.