fbpx

Bruselj opozarja: Turčija pri vstopu v EU naredila korak nazaj

Foto: epa

Turčija je v zadevi priključitve k EU naredila korak nazaj, je poročala Evropska komisija v svoji širitveni strategiji 2016. Po ocenah je nazadovala na področju temeljnih pravic. Komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hann je izrazil zaskrbljenost zaradi poslabšanja pravne države in demokracije.

Turčija mora kot država kandidatka izpolnjevati najvišje standarde, h katerim se je zavzela in pri katerih ne more biti kompromisov. V tem letnem poročilu zato poudarjamo, da je na področjih vladavine prava in temeljnih pravic nazadovala,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Hann.

Ukrepi, ki se jih je poslužila Turčija po neuspelem državnem udaru julija letos, so posegli v temeljne pravice, katerih posledica so bile številne pritožbe v zvezi z resnimi kršitvami prepovedi mučenja in nečloveškega ravnanja ter kršitvami postopkovnih pravic. Poročali smo tudi o množičnem udaru na medije, kjer je prišlo od nazadovanja na področju svobode izražanja, so še zapisali v poročilu.

V primeru ponovne uvedbe smrtne kazni, je komisar Hann povedal, da je Ankara neskladna s turško željo za članstvo v EU. “Čas je, da Ankara pove, kaj želi. To pa je test za njeno kredibilnost in kredibilnost EU,”  je komentiral očiten umik Turčije od Evrope.

Ankara, ki se za pristop k EU pogaja že od leta 2005, pa je prejela pohvale zaradi naporov za zmanjšanje števila migrantov, ki prihajajo na grške otoke. EU pa jo je v poročilu pohvalila tudi za napore za uresničevanje kriterijev za ukinitev vizumov za turške državljane.

Bruselj se je marca letos z Ankaro dogovoril o upravljanju migracijskih tokov. V dogovoru bi naj vsi migranti, ki bodo po 20. marcu nezakonito prišli iz Turčije na grške otoke, bili ponovno vrnjeni v Turčijo. Dogovorili pa so se tudi, da bodo za vsakega vrnjenega migranta v Turčijo slednji v EU preselili enako število Sircev.

V Ankari so ugotovitve evropske komisije zavrnili rekoč, da so “nekateri deli poročila daleč od objektivnosti“. Turški predsednik Recep Tayyip  Erdogen pa je pred izdajo komisijskega poročila dejal, da se Bruselj zavzema za revizijo pogajanj. “Prepozni ste. Za revizijo je že prepozno. Ne izvajajte samo revizij, sprejmite končno odločitev,” je še poudaril po poročanju AFP. Sultan Erdogan spet izsiljuje, Evropa pa menca.

K. Ž., STA