fbpx

Dokumenti Osame bin Ladna razkrivajo tajne dogovore Irana z Al Kaido

Foto: youtube

Na novo objavljeni dokumenti Osame bin Ladna so razkrili “tajne” odnose med Iranom in Al Kaido.

V sredo je Cia objavila skoraj pol milijona datotek, najdenih na računalniku Osame bin Ladna, ki je bil zasežen 2. maja 2011. Dokument o povezavi Irana z Al Kaido ima 19 strani in naj bi ga napisal glavni član Al Kaide, razkriva pa dogovor med Iranom in člani skupine o napadih na ameriške interesne točke v Savdski Arabiji in zalivu.

Obe strani vidita zahod kot največjo grožnjo
Telegraph poroča, da je Shia borcem Al Kaide v zameno za sodelovanje ponudila denar, orožje in usposabljanje v taboriščih Hezbolaha v Libanonu. Iranska obveščevalna služba je z vizumi olajšala potovanje nekaterih operativcev. Avtor besedila pojasnjuje, da je Al Kaida kršila pogoje dogovora, zato so posledično zaprli več oseb.

Iranske povezave z džihadisti so dobro dokumentirane, vendar so bile njegove vezi z Al Kaido doslej  varovana skrivnost. Čas objave je prišel šele, ko se je ameriški predsednik Donald Trump poskušal dogovoriti z Iranom o koncu njihovega program za širjenje jedrskega orožja, o čemer se je pogajal že njegov predhodnik Barack Obama. Trump meni, da Teheran predstavlja največjo grožnjo Ameriki, in trdi, da bo nedvomno zasegel dokumente.

Mike Pompeo je odnose med obema stranema pripisal dejstvu, da kot skupnega sovražnika vidijo zahod, kar pomeni njuno “ideološko soglasje” in razlog za sodelovanje. Dodal je, da med obema stranema še ni prišlo do vojne, saj zahod vidita kot večno grožnjo.

Med dokumenti je tudi zbirka videov, ki vključuje pornografski material, nekaj hollywoodskih filmov in tri dokumentarne filme o Osami bin Ladnu. Verjetno pa bo trajalo več tednov, da se novinarji, akademiki in drugi raziskovalci prebijejo skozi 470.000 datotek.

D. Š.