Dokumenti Osame bin Ladna razkrivajo tajne dogovore Irana z Al Kaido

Foto: youtube

Na novo objavljeni dokumenti Osame bin Ladna so razkrili “tajne” odnose med Iranom in Al Kaido.

V sredo je Cia objavila skoraj pol milijona datotek, najdenih na računalniku Osame bin Ladna, ki je bil zasežen 2. maja 2011. Dokument o povezavi Irana z Al Kaido ima 19 strani in naj bi ga napisal glavni član Al Kaide, razkriva pa dogovor med Iranom in člani skupine o napadih na ameriške interesne točke v Savdski Arabiji in zalivu.

Obe strani vidita zahod kot največjo grožnjo
Telegraph poroča, da je Shia borcem Al Kaide v zameno za sodelovanje ponudila denar, orožje in usposabljanje v taboriščih Hezbolaha v Libanonu. Iranska obveščevalna služba je z vizumi olajšala potovanje nekaterih operativcev. Avtor besedila pojasnjuje, da je Al Kaida kršila pogoje dogovora, zato so posledično zaprli več oseb.

Iranske povezave z džihadisti so dobro dokumentirane, vendar so bile njegove vezi z Al Kaido doslej  varovana skrivnost. Čas objave je prišel šele, ko se je ameriški predsednik Donald Trump poskušal dogovoriti z Iranom o koncu njihovega program za širjenje jedrskega orožja, o čemer se je pogajal že njegov predhodnik Barack Obama. Trump meni, da Teheran predstavlja največjo grožnjo Ameriki, in trdi, da bo nedvomno zasegel dokumente.

Mike Pompeo je odnose med obema stranema pripisal dejstvu, da kot skupnega sovražnika vidijo zahod, kar pomeni njuno “ideološko soglasje” in razlog za sodelovanje. Dodal je, da med obema stranema še ni prišlo do vojne, saj zahod vidita kot večno grožnjo.

Med dokumenti je tudi zbirka videov, ki vključuje pornografski material, nekaj hollywoodskih filmov in tri dokumentarne filme o Osami bin Ladnu. Verjetno pa bo trajalo več tednov, da se novinarji, akademiki in drugi raziskovalci prebijejo skozi 470.000 datotek.

D. Š.

 • Zgornji

  Hja, saj je Logično : Muslič z musliči … mar ne ?
  Itak so tamkajšnji mohamedanci skoraj vsi povsem isti , tako da sploh ni presenečenja .
  Lp + #

  • dr Janez Sveti

   Če so isti, zakaj se največ pobijajo med sabo? Pozanimaj se malo. Recimo, zakaj je Afganistan pomemben za Ameriko.Menda nisi tako naiven,da verjameš v zgodbice o Osami Bin Ladnu in Afganistanu, kot grožnji za Ameriko??
   DR Janez Sveti genij

   • Zgornji

    A Zakaj ? Zato ker teli Zlobneži delajo Samo Zlo : v sebi ‘ Okrog sebe . Ker pa Najbližje okrog sebe naletijo na sebi enake, je potem Zelo Logično, da se pobijajo Največ med samimi seboj !!! ! !!!
    Logičnost pa taka .
    Za tako Enostavne razmisleke se pa jaz pač Nikjeer ne rabim pozanimavati , tako kot npr. ti .
    Malo kontroverzna je tale tvoja svetost, ki se ne ujema z tvojim Nesvetim razmišljanjem, heh ;-)
    Pa Lep + Bolj Logičen dan ti želim ;-)

    • mojadezela

     Res si podal super zakljucke. Se moj 8 letni otrok bi povedal bolje.

     • Zgornji

      Heh, tudi ti bi lahko že prej prišel do teh zaključkov :-P Morda se boš moral celo še kaj naučiti od sina … ;-)
      Lp + #

 • dr Janez Sveti

  CIA in njeni dokumenti, skupaj z Osamo Bin Ladnom, ki je nesrečno padel v morje so tako verodostojni, kakor zgodbe o ploščati Zemlji!
  DR janez Sveti vesoljc

 • xtc

  Iranje islamistična teokratska tvorba ,ki podpira terorizem po BV in svetu-to se ve,Talibani,Al Khaida,Hamas,Hesbollah,Druzi in še nekatere šiitsko teroristične organizacije.Iran je Šiitska verzija SA.
  Seveda pa slovenski levaki še iz časov Yuge ,ko je Tito uril arabske in druge teroriste,jim zagotavljal orožje,opremo,potne liste,,denar in logistično opremo ter pral denar za teroristične skupine,v zelo dobrih odnosih pravzaprav prisrčnih z teroristi iz BV in drugih dežel ,ki napadajo zahod.
  Yuga je bila velik podpornik terorizma.

 • mojadezela

  To so buče na 10 potenco. Pripravljajo izgovore za napad na Iran.

 • hle

  Sporazum o neširjeju jedrskega orožja je podpisan in tudi veljaven v nos gre judekom in posledično njihovim hlapcem čez lužo vsi ostali akterji sporazuma pa ga podpirajo drugače pa sta Iran in Hezbolah v Siriji na nasprotni strani od Al Kaide in njenih frakcij in se gledajo med sabo preko puškinih cevi tako da je tista da med njimi ni spopada čista laž

 • Olga_10

  Iran podpira Al Kaido..za Iran perejo slovenskim levaki…. Torej so teroristi tako kot Al Kaida… Islamisti=komunisti=teroristi!

 • Hun

  Iranu so celo stoletje izcrpaval nafto VB, ZDA ter Rusija…ni cudno, da se je radikaliziral, ko je Iran hotel poslovat samo z Nemcijo se je trem velesilam cist sfuzlal

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!