Dokumenti razkrivajo: Biden nepripravljen na padec Afganistana

Afganistanski cunami, ki potuje proti Evropi (vir: Youtube)

Iz dokumentov, ki jih je razkril ameriški portal Axios, je razvidno, da Bela hiša pod vodstvom predsednika Joeja Bidna ni bila pripravljena na padec Kabula. Biden je pri ukazu hazardiral, saj načrti za umik zaveznikov in ameriških državljanov niso bili pripravljeni. Medtem ko je Kabul po 20 letih ameriške okupacije stal na robu padca v roke talibanom, so dokumenti pokazali, da več ameriških visokih uradnikov administracije še ni pripravilo načrtov za odhod iz države in evakuacije več tisoč svojih državljanov in zaveznikov, ki so še obtičali v Afganistanu. Bidnova administracija je svoje zaveznike v tej državi zahrbtno prepustila naključju, kot poroča Axios, pa so zunanji sodelavci sumili, da v Washingtonu nekaj naklepajo.

Demokrati svoje zaveznike prepustili talibanom
Ameriški portal Axios iz razkritih dokumentov poroča: »Zunanji sodelavci so bili zaskrbljeni in so sumili, da ima Bidnova administracija nenavadno veliko sestankov, vendar naj bi bila obtičala v birokratski inerciji, ki ni bila nujna do zadnjega trenutka. Čeprav beseda »nemudoma« preveva dokument, je jasno, da so se uradniki še vedno trudili dokončati svoje načrte – 14. avgusta popoldne.« Končni umik iz Afganistana je bil 30. avgusta, uradniki v Beli hiši pa so se le nekaj ur pred padcem Kabula, do katerega je prišlo 15. avgusta, odločili obvestiti lokalne afganistanske uslužbence, »naj se zainteresirani začnejo prijavljati za premestitev v ZDA«. Bela hiša pa se še ni niti odločila, katere »države bi lahko bile tranzitne točke za evakuirane osebe«.

Dokumenti so izhajali iz »povzetka sklepov« sveta za nacionalno varnost (NSC) za sestanek maloštevilčne skupine namestnikov, ki naj bi pripravljala »podlago za seje namestnikov ali direktorjev ali pa pripravljala praktične podrobnosti za izvajanje odločitev, ki so jih njihovi šefi že sprejeli«. Po podatkih agencije Axios se je dokument nanašal na »premestitve iz Afganistana«, sestanek pa je potekal 14. avgusta popoldne, od 15.30 do 16.30 po washingtonskem času, ko so se talibani že zgrinjali v Kabul. Zapiski s sestanka poudarjajo, koliko ključnih ukrepov je Bidnova administracija sprejela v zadnjem trenutku, le nekaj ur pred padcem Kabula in begom nekdanjega afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija iz njegove palače s helikopterjem.

Ameriški predsednik Joe Biden (Foto: epa)

Bidnova administracija obtožbe zanika
Tiskovna predstavnica NSC Emily Horne je za Axios dejala, da so dokumenti »izbrani zapiski z enega sestanka« in ne dajejo natančne slike o delu Bidnove administracije pred padcem Kabula. Hornova je dejala: »V začetku poletja smo začeli izvajati operacijo Zavezniško zatočišče in skupaj s kongresom sprejeli zakonodajo, ki nam je omogočala večjo prožnost pri hitri premestitvi afganistanskih partnerjev. Prav zaradi tovrstnega načrtovanja in drugih prizadevanj smo lahko omogočili evakuacijo več kot 120.000 Američanov, zakonitih stalnih prebivalcev, ranljivih Afganistancev in drugih partnerjev.« Matt Zeller, nekdanji častnik Cie, ki je na drugi strani pred tem opozoril Belo hišo na zavarovanje afganistanskih zaveznikov v državi, je dejal, da so ljudi, kot je bil on, obravnavali kot »majhne piščančke«. »Ljudje v Beli hiši so mi ves čas govorili, da jih najbolj skrbi videz kaotične evakuacije. 13. julija smo jim ponudili sodelovanje pri pomoči pri evakuaciji naših partnerjev. Vsi smo vedeli, še preden se je zgodilo neizogibno, da se bo zgodila katastrofa. Z nami so se povezali šele 15. avgusta, na dan, ko je padel Kabul,« je dejal Zeller.

Obtožena Nemka otroka prisilila gledati kamenjanje žrtve ISIS
Nemka, ki se je zadrževala na ozemlju v Siriji pod nadzorom Islamske države, je skupaj z drugimi ženskami in otroki na letališče v Frankfurtu prispela 7. oktobra, saj so jo vrnili iz taborišča, kjer so bili pridržani domnevni podporniki Islamske države. Na sodišču v mestu Celle je bila obtožena članstva v tuji teroristično organizaciji, zločinov proti človečnosti, novačenja članov in ugrabitve mladoletne osebe. Osumljenka je konec leta 2014 odpotovala v Sirijo, s seboj pa je vzela tudi svojo 4-letno hčer. Med služenjem ISIS se je večkrat poročila in svoje tri otroke, rojene v Siriji, vzgajala v islamistični ideologiji, 6-letno deklico pa je peljala na kamenjanje ženske in ji kazala posnetke usmrtitve.

Talibani na ulicah (Foto: epa)

Preganjanje kubanskih kristjanov po protestih skokovito naraslo
Julija in novembra lani sta na Kubi potekala dva protivladna protesta, ki sta izražala narodno nezadovoljstvo do nesposobne komunistične diktature. Prvi protest je bil številčno veliko večji kot drugi, za kar so zaslužene komunistične ustrahovalne taktike, oba pa so organizirali in vodili otoški disidentski duhovniki in redovnice. Komunistična partija je nepokorščino nemudoma kaznovala in močno udarila po tamkajšnji katoliški populaciji ter s tem po podatkih organizacije Open Doors državo uvrstila v svetovni vrh držav, kjer je preganjanje kristjanov najhujše. Preganjanje kristjanov je najintenzivnejše v Nigeriji in Afganistanu zaradi vse večje agresivnosti džihadističnih gibanj.
Slika: zatirani kubanski protestniki

Peking štiri dni pred odprtjem OI epicenter kitajskega virusa
Zdravstveni uradniki v Pekingu so v nedeljo, 30. januarja, le štiri dni pred začetkom olimpijskih iger torej, zabeležili največje število potrjenih primerov novega koronavirusa od junija 2020, zaradi česar je prestolnica postala epicenter najnovejšega izbruha virusa v državi. Kitajska nacionalna zdravstvena komisija je v izjavi razkrila, da so odkrili 20 »novih primerov potrjenih okužb«, uradniki pa so se na razkritje odzvali z zapiranjem pekinških okrožij in »nekaj stanovanjskih kompleksov«, poroča agencija France-Presse. Z bliskovitim širjenjem nove različice virusa in visokim mednarodnim dogodkom, kot so OI, pa obstaja nevarnost, da se bo virus iz Kitajske znova širil po svetu.

Ignacij Dolar Kunc