fbpx

Donald Trump glede napotitve letalonosilke in vojakov: Kim Džong Un počne narobe stvar!

Foto: epa

Ameriški predsednik Donald Trump je večkrat ponovil in poudaril, da severnokorejski predsednik Kim Džong Un počne “narobe stvar”, medtem, ko je govoril o moči ameriške armade, ki se je napotila proti korejskemu polotoku. Več kot očitno je, da imajo v ZDA dovolj nenehnih provokacij Severne Koreje, ki s svojimi dejanji predstavljajo nevarnost za celotno mednarodno skupnost. 

Za Fox News je Trump na vprašanje, ali se mu zdi, če je Kim Džong Un duševno zdrav, povedal, da tega ne ve, ker ga ne pozna, in dodal, da počne narobe stvar. Povedal je, da so ZDA proti korejskemu polotoku poslale mogočno armado. “Imamo mogočne podmornice, ki so veliko močnejše od letalonosilke, in imamo najboljše vojake na tem planetu.”

Trump Kitajsko pozval k sodelovanju
Na vprašanje novinarke Foxa Marie Bartiromo, kaj namerava Trumpova administracija početi v Severni Koreji, je Trump odgovoril, da se nikoli ne ve in kljub nadaljnjemu pregovarjanju novinarke dodal, da nikoli ne govori o vojski. Prek družbenega omrežja Twitter pa je Trump sporočil, da Severna Koreja išče težave in da bodo ZDA rešile problem z ali brez pomoči Kitajske. Med petkovim vrhom v Mar-a-Lagu se je Trump o tem sicer pogovarjal tudi s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom.

Foto: epa

Foto: epa

“Če se bo Kitajska odločila, da pomaga, bo odlično,” je povedal Trump in dodal, da v primeru, če do tega ne bo prišlo, bodo ZDA same rešile težavo. Zaradi strahu, da bi Severna Koreja izvedla svoj šesti jedrski poskus, je prišlo do napetosti. V znak kazanja moči so ZDA preusmerile svojo vojno mornarico iz Avstralije v smer korejskega polotoka.

Severna Koreja odgovarja, da je pripravljena na odziv
Severnokorejsko ministrstvo za zunanje zadeve pa je tovrstno namestitev pospremilo z besedami, da v primeru, če se bodo ZDA odločile za vojaško možnost, bo Severna Koreja pripravljena in se bo na to tudi odzvala. “Naša revolucionarno močna vojska pozorno spremlja vse sovražne elemente, ki so nameščeni v Južni Koreji in v celinskem delu ZDA”, je zapisal nacionalni severnokorejski časnik Rodong Sinmun.

Foto: epa

Foto: epa

Pjongjang je po navedbah Daily Maila sporočil, da se bo branil pred agresijo, kar je storil po tem, ko je Trumpova administracija proti korejskemu polotoku poslala letalonosilko, in dodal, da je ameriška agresija dosegla resno fazo. “Severna Koreja je pripravljena, da se odzove na kakršnokoli obliko grožnje.”

N. Ž.