fbpx

Donald Trump: Muslimani bi morali začeti sodelovati s policijo

Foto: EPA

Donald Trump, najverjetnejši republikanski kandidat v borbi za predsednika Združenih držav, je v nedavnem intervjuju muslimane pozval k sodelovanju s policijo in k ovajanju tistih, ki bi lahko bili nevarni. Trump je sicer znan po svojih kontroverznih izjavah, v preteklih dneh je ponovno udaril – novoizvoljenega londonskega župana je povabil na testiranje inteligenčnega kvocienta (IQ).

“Če pogledamo na globalni ravni, je videti, kakor da bo svet eksplodiral in ni videti, da bi škodo povzročali Švedi, me razumete? Muslimani morajo ovaditi tiste, ki jih sumijo terorizma. Sodelovati morajo s policijo. Zaenkrat jih še ne ovajajo. Če ne bodo sodelovali, se ne bo izšlo,” je izjavil Trump, pred tem pa še zatrdil, da je domnevni vodja terorističnega napada v Bruslju ujet v soseski, v kateri je živel vse življenje, a ga ni nihče prijavil policiji.

Trump se je v intervjuju na britanski televiziji ITV odzval na izjavo predsednika vlade Velike Britanije Davida Camerona, ki je dejal, da je Trumpova ideja, da bi morali vsem muslimanom začasno prepovedati vstop v ZDA, “neumna, razdvajajoča in napačna,” poroča BBC.

“Nisem neumen!”
“Prvič, nisem neumen, me razumete? To vam lahko povem v tem trenutku. Ravno nasprotno. Drugič, glede razdvajanja, mislim, da nisem razdvajajoča oseba, sem združevalec, v nasprotju z našim trenutnim predsednikom. Združevalec sem,” je odgovoril. Trump se je v istem intervjuju tudi odzval na izjave novega londonskega župana Sadiqa Khana, ki je pred kratkim polnil naslovnice svetovnih medijev zaradi pakistanskega porekla in muslimanske veroizpovedi. Khan je prav tako dejal, da je Trump razdvajajoča oseba in da zaradi tega upa, da ne bo zasedel mesta predsednika ZDA. Trump je odvrnil, da gre za zelo škodoželjne komentarje, ki si jih bo zapomnil.

Trump: Nisem proti muslimanom, sem proti terorju
Donald Trump je komentiral, da ne nasprotuje muslimanom, temveč terorju ter da ima veliko muslimanskih prijateljev. “Nekaj je narobe z radikaliziranim delom islama,” je svoja stališča razjasnil Trump. Opozoril je tudi na to, da so bili politiki edini, ki so kritizirali Trumpovo izjavo, medtem ko so milijoni običajnih ljudi glede njegove ideje izrazili podporo. Nato ga je novinar vprašal, ali bi izjavo, ki jo je dal, še preden je postal vodilni kandidat republikanske stranke, danes spremenil. Trump je odvrnil: “Ljudje so začeli razmišljati, ali je bilo to zame dobro. Me niti ne zanima.” 

Ž. K.