fbpx

Donald Trump napoveduje pocenitev življenja ameriškega srednjega in delavskega razreda: med drugim bolj dostopne avtomobile in cenejša zdravila, kar bo dosegel z omejevanjem birokracije!

Deregulacije Donalda Trumpa. (Foto: epa)

Donald Trump želi poceniti življenje ameriških družin, še zlasti tamkajšnjega srednjega in delavskega razreda, zato bo ukinil številne predpise, ki ovirajo ameriško gospodarstvo v razvoju. Tako bo cenejše avtomobile in zdravila naredil bolj dostopna ameriški družini, ki spada v tamkajšnji srednji razred. Ameriška birokracija je pri tem velika ovira, zato jo je potrebno omejiti. Tako naj bi se realni dohodki Američanov med letoma 2021 in 2029 povečali za 53 milijard dolarjev letno. 

Ameriški predsednik Donald Trump je jasen, da ameriško gospodarstvo ne potrebuje še več birokracije, ampak manj. Zaveda se, da Američani želijo vlado, ki je učinkovita in s svojim delovanjem ne ustvarja nepotrebnih, odvečnih stroškov. Predsednik je jasen, da je potrebno zaščititi sodržavljane ob hkratnem ustvarjanju novih delovnih mest. Američani so bili namreč leta žrtve številnih nepotrebnih predpisov s področja gospodarstva, poročajo na spletni strani Bele hiše.

Skoraj vse oblike gospodarskih dejavnosti so namreč podvržene določenim regulacijam. Tako je v Washingtonu obstajalo na tisoče služb s področja birokracije, kar pa je Američane prikrajšalo tako za čas kot tudi za denar ali celo kariere. V Beli hiši pa ocenjujejo, da bo samo 20 deregulacijskih potez za Američane in posel predstavljalo kar preko vrtoglavih 220 milijard dolarjev vreden prihranek letno. Dohodki posameznih gospodinjstev naj bi se s tem povečali, in sicer letno za okoli 3100 dolarjev v prihajajočih letih.

Deregulacije Donalda Trumpa. (Foto: epa)

Američani bodo ugodnosti deležni v najrazličnejših oblikah: avtomobili bodo postali dostopnejši, bolniki pa bodo za predpisana zdravila prihranili skoraj deset odstotkov. S tem bodo največ pridobili še zlasti predstavniki delavskega in srednjega razreda, najbogatejši pa precej manj, saj regulacije škodujejo še zlasti družinam z nižjimi dohodki, ker slednje svoj denar v večji meri trošijo za dobrine in usluge, ki so s predpisi še posebej obremenjene. Med nakupi se ob tem omenja: prevoze, hrano in zdravstveno oskrbo. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da delavce pogosto nadomeščajo cenejši stroji. Približno 50 milijard dolarjev regulacijskih stroškov je že prihranjenih od pričetka vladanja predsednika Trumpa.

Donald Trump ustvaril 7 milijonov novih delovnih mest. (Foto: Bela hiša)

Po trenutnih napovedih CEA se ocenjuje, da bo zmanjšanje birokracije Američanom med leti 2021 in 2029 realne dohodke povečalo za 53 milijard dolarjev na leto. Ob začetku leta pa smo poročali še o nekaterih drugih pozitivnih doprinosih Trumpove administracije na gospodarskem področju. Pred koronakrizo so bili gospodarski kazalci ZDA izvrstni. Gospodarska politika Trumpa je beležila zavidljive rezultate. V mesecu decembru je ameriško gospodarstvo ustvarilo 145 tisoč novih delovnih mest. V svojem mandatu pa je Trumpova administracija tako poskrbela za ugodne poslovne pogoje, posledica pa je bila sedem milijonov novih delovnih mest.

Domen Mezeg