fbpx

Donald Trump obrnil ploščo – le komu se bo prikupil zdaj

Foto: EPA

Donald Trump je ponovno spremenil svoja stališča. Tokrat je spremenil svoje pogled na davčno politiko – pred časom je namreč zagovarjal zmanjšanje davčnega primeža za vse državljane, sedaj pa je v televizijskem intervjuju dejal, da zagovarja dvig davkov za najbogatejše Američane. Spremenil je tudi svoje stališče glede minimalne plače, ki je prej ni podpiral. 

Najverjetnejši republikanski kandidat je svojo odločitev pojasnil na televizijski postaji ABC, kjer je v oddaji This Week razložil, da si mnogi ultra bogati američani želijo plačati višje davke, vendar zaradi obstoječe zakonodaje tega ne morejo.

“Želim plačati več in vi to veste, bogati želijo plačati več,” je povedal Trump, ob tem pa še dodal, da zmanjševanje davkov za srednji in nižji sloj zanj vseeno ostaja prioriteta. Novinar je spremembo politike opazil in sogovornika glede tega tudi izzval. “Dovoljeno se je spreminjati, moramo biti fleksibilni,” se je odzval nepremičninski mogotec in dodal, da je v njegovem programu sicer še vedno zmanjšanje davkov, vendar se bo to na koncu spremenilo, saj se namerava glede tega pogajati z demokrati, poroča BBC.

Trump: Ljudje bi morali zaslužiti več
Donald Trump je v oddaji – sicer bolj subtilno – spremenil tudi svoj pogled na minimalno plačo. Medtem ko je na začetku republikanske kampanje eksplicitno trdil, da je proti minimalni plači, sedaj zagovarja stališče, da bi morali ljudje zaslužiti več, kot zaslužijo. “Nisem se še odločil glede številk, vendar mislim, da bi morali ljudje zaslužiti več,” je povedal Trump

Trump je znan po svojem spreminjanju stališč. Sprva so mu republikanski volivci očitali, da nima osnovane zunanje politike, medtem ko so ga demokratski volivci obtoževali, da ima rasistična stališča – oboji pa so mu zamerili spreminjanje stališč, kar pa se mu očitno ni poznalo. Ameriški komentatorji so ves čas republikanske kampanje, ki je sicer še v teku, opozarjali, da bo Donald Trump, potem ko bo pridobil mandat republikanskih volivcev, svoja stališča začel spreminjati. Njegove nedavne izjave to potrjujejo, saj jih je razumeti kot poskus približevanja konservativnemu delu demokratskih volivcev, ki jih bo še kako potreboval, če bo želel postati predsednik ZDA.

Ž. K.