Donald Trump ponovno nominiran za Nobelovo nagrado za mir – tokrat za sporazum med Izraelom in Združenimi arabskimi emirati

Ameriški predsednik Donald J. Trump (Foto: epa)

Norveški poslanec Christian Tybring-Gjedde je kot razlog za svojo nominacijo Donalda Trumpa za Nobelovo nagrado navedel Trumpovo vlogo pri sklenitvi dogovora o normalizaciji odnosov med Izraelom in Združenimi arabskimi emirati. Trump se je na Twitterju za nominacijo že zahvalil in večkrat tudi delil veselo novico.

Poslanec norveške Napredne stranke je za Nobelovo nagrado za mir leta 2021 nominiral Predsednika ZDA, Donalda Trumpa. Christian Tybring-Gjedde je ob tem izrazil tudi upanje, da bodo sporazum razširili še na druge arabske države. Tako bi, po njegovih besedah, na Bližnjem vzhodu dosegli trajen mir. Tybring-Gjedde je Trumpa nominiral že leta 2018, takrat pa je kot razlog za nominacijo navedel njegovo zbliževanje s Severno Korejo.

Nominacija seveda še ne pomeni, da bo predsednik ZDA nagrado tudi prejel, se je pa Trump na Twitterju za nominacijo že zahvalil. Norveški Nobelov inštitut predloge za podelitev prestižne nagrade sprejema do 31. januarja 2021. Nominirance pa lahko predlaga le izbrana peščica ljudi, ki zasedajo mesta članov parlamenta in vlade, nekdanjih nagrajencev ali pa univerzitetnih profesorjev. Imena nominirancev se hrani kot skrivnost, in sicer 50 let. Lahko pa ime kandidata objavi tisti, ki je tega nominiranca tudi predlagal.

Trumpov predvolilni boj
Donald Trump se sicer pripravlja na predsedniške volitve, ki bodo potekale novembra. Pred kratkim je svoje volivce pozval, naj zanj volijo dvakrat. Svetoval jim je, naj najprej oddajo svoj glas po pošti, nato pa še na dan volitev, na volišču. Trump ima namreč volitve po pošti za prevaro, ki bi seveda koristila demokratom. Dvakratno glasovanje je sicer v mnogih zveznih državah ZDA nezakonito. Demokrati verjamejo, da bo Trump naredil vse kar je v njegovi moči, da bi spodnesel volitve.

Sara Bertoncelj