fbpx

Kritiki Donalda Trumpa obmolknili – še pred 20. januarjem poskrbel za milijon delovnih mest

Foto: epa

Novoizvoljeni predsednik Donald Trump je povedal, da je imel v ponedeljek z ustanoviteljem kitajske spletne trgovine Alibaba Group, Jackom Majem, ki velja za enega izmed najbogatejših ljudi na svetu, odličen sestanek, na katerem sta govorila o milijonu novih ameriških delovnih mest, poroča ameriški CNBC. 

Ma je povedal, da se bo širitev Alibabe osredotočila na izdelke, kot so oblačila, vino in sadje, pri čemer bo poseben poudarek na trgovanju med ameriškim srednjim zahodom in jugovzhodno Azijo.

Poudarek bo na majhnih podjetjih
Novinarjem je Ma povedal, da se bodo osredotočili na majhna podjetja, in dodal, da bodo podprli milijon majhnih podjetij na ameriškem srednjem zahodu, kar bo omogočilo prodajanje kmetijskih proizvodov in ameriških storitev Kitajski in ostalim delom Azije.

(Jack Ma) Foto: epa

Jack Ma (foto: epa)

Podrobnosti o teh delovnih  mestih so še nejasne, saj naj bi jih po besedah tiskovnega predstavnika Alibabe ustvarili v roku petih let. Že pred sestankom je povedal, da bo trgovina Alibaba ustvarila milijon delovnih mest v Ameriki, saj bodo majhnim podjetjem in kmetijam omogočili, da svoje izdelke prodajo na Kitajskem in na preostalem azijskem trgu.

Spletne trgovine omogočajo zaposlitvene možnosti
Tako kot  Etsy ali eBay omogoča tudi Alibaba tretjim osebam, da prodajajo svoje izdelke na spletu. Podjetje je imelo do konca marca zgolj 36.446 zaposlenih za polni delovni čas, med katerimi je večina iz Kitajske. Statistika je razkrila, da je bilo leta 2015 na Alibabi več kot 10 milijonov aktivnih prodajalcev, kar je prispevalo k ustvarjanju 15 milijonov zaposlitvenih možnosti.

Tudi spletni trgovec Amazon je imel do konca leta 2015 kar 230.800 zaposlenih, zato tudi ta preko svojih prodajalcev, izvajalcev in s pomočjo podpornih storitev prispeva k ustvarjanju novih delovnih mest. WalMart, ki krepi svojo prisotnost na spletu, zaposluje 2,3 milijona sodelavcev povsod po svetu, med katerimi jih 1,5 milijona prihaja iz ZDA.

Delnice so narasle za 1 odstotek
Tiskovna predstavnika Alibabe in Trumpa sta povedala, da se je ponedeljkov sestanek v Trump Towru osredotočal na širitev kitajske spletne trgovina na ameriška tla. “Imela sva odličen sestanek. Ma je res odličen podjetnik, eden izmed najboljših na svetu, ki ima rad tako ZDA kot tudi Kitajsko,” je povedal Trump in dodal, da bosta skupaj naredila dobre stvari. V ponedeljek so zaradi tega delnice spletne trgovine Alibaba narasle za en odstotek.

Foto: epa

Foto: epa

Do sestanka je prišlo, ko je med Kitajsko in med novo prihajajočo Trumpovo administracijo prišlo do trenj, saj je Trump predlagal vrtoglave tarife na kitajsko blago. Ma je dejal, da bo ta poslovni dogovor Kitajski in ZDA pomagal pri medsebojnem razumevanju. “Odnosi med Kitajsko in ZDA bi se morali okrepiti in postati bolj prijazni. Vrata so se odprla za razpravo glede medsebojnega odnosa in glede trgovinskih zadev.” Podal je prepričanje, da je novoizvoljeni predsednik zelo pameten in odprt in da rad prisluhne. Z njim sem delil svoje ideje glede izboljšanja trgovine, da bi se osredotočili na mala podjetja in na čezmejno trgovino.” Trump ima po njegovih besedah pomisleke in rešitve, o katerih želi diskutirati s Kitajsko.

EMarketer ocenjuje, da bo na Kitajskem do leta 2020 v čezmejnem poslovanju ustvarjenih več kot 150 milijard ameriških dolarjev. 

Predsednik skupine Alibaba, Michael Evans, je povedal, da verjame, da bodo tuja tehnološka podjetja uspešna na kitajskem trgu in podal prepričanje, da bodo tudi kitajska tehnološka podjetja, vključno z Didi in Alibabo, uspešna v ZDA in v Evropi. “Vendar to predstavlja izziv in enega izmed najtežjih delov globalizacije za nas.” Vendarle pa ima Alibaba zapleten odnos z nadzorniki v ZDA, saj se je znašla v preiskavi zaradi svojih računovodskih metod, lastnine, ameriški trgovinski uradniki pa so jim očitali prodajo ponarejenih izdelkov.

N. Ž.