fbpx

Dončićev zvin gležnja ni težje narave; vodstvo lige NBA se dobrika temnopoltim, na črnski rasizem pa pozablja

Slovenski košarkarski reprezentant Luka Dončić v majici "črna življenja štejejo" (foto: EPA)

Nastop slovenskega košarkarskega zvezdnika Luke Dončića na četrti tekmi uvodnega kroga končnice severnoameriške lige NBA je zaradi zvina gležnja vprašljiv, je dejal trener Dallas Mavericks Rick Carlisle. Ameriška mreža ESPN sicer poroča, da Dončičev zvin gležnja ni težje narave. Dallas se bo z LA Clippers znova pomeril danes ob 21.30.

Enaindvajsetletnik si je na tretji tekmi, ki jo je Dallas izgubil in zdaj v seriji na štiri zmage zaostaja z 1:2, zvil levi gleženj in predčasno obsedel na klopi. Kljub temu je s 13 točkami, 10 skoki in 10 podajami dosegel prvi trojni dvojček v končnici.

V soboto je Carlisle dejal, da je še prezgodaj, da bi povedal, ali bo Dončić na četrti tekmi igral, ali ne. “Verjamem, da se bomo o njegovem nastopu odločili tik pred tekmo. Ne vemo točno, kako hudo je. Nismo še prejeli rezultatov pregleda in slikanja z magnetno resonanco, kar bo gotovo vplivalo na končno odločitev. Najpomembnejši faktor pa bo njegovo počutje,” je dejal trener Dallasa.

Poškodba naj ne bi bila resna

ESPN je pozneje poročal, da so iz svojih virov izvedeli, da slikanje z magnetno resonanco ni razkrilo nič resnega, kar pomeni, da se bodo v ekipi najverjetneje res tik pred zdajci odločili o njegovem nastopu. ESPN je izvedel še, da je Dončićev gleženj rahlo otečen.

Košarkar LA Clippersov Kawhi Leonard favliral Luko Dončića (foto: EPA)

Carlisle je v soboto dodal še, da si želi, da bi o njegovem igranju ali neigranju vedel že zdaj, a tega ne ve, in da če Slovenec ne bo mogel igrati, bo ekipa veliko izgubila, saj gre za enega najboljših košarkarjev na svetu.

Odlični slovenski košarkar je svojo vrednost pokazal tudi na prvih dveh tekmah končnice, ko je skupaj dosegel 70 točk, s čimer je postal drugi najuspešnejši košarkar v zgodovini končnice. Več točk je na svojih prvih dveh tekmah končnice dosegel le George Mikan, ki je leta 1949 v dresu Minneapolis Lakers, dosegel 75 točk. Sloviti Kareem Abdul-Jabbar pa je na prvih dveh tekmah končnice v karieri dosegel 69 točk.

To je Dončićev tretji zvin gležnja v letošnji sezoni, pred tem si je dvakrat zvil desni gleženj, zaradi česar je izpustil 12 tekem.

Podreditev črnim življenjem

No, sicer pa precejšnje nelagodje zbuja dejstvo, da je bil Luka Dončić ob začetku končnice NBA skupaj z drugimi evropskimi košarkarji “prisiljen” poklekniti v čast “Black Lives Matters”.

Na zadnji tekmi je bil Luka Dončić deležen rasističnih opazk. Foto: Twitter

Jasno namreč je, da “Vsa življenja štejejo” in ne samo življenja nekaterih. Ob čemer je potrebno dodati, da po ameriških statistikah največ črncev umre med spopadi med temnopoltimi tolpami v ameriških predmestjih.

Košarkarska liga NBA pa sedaj skuša ustvariti vtis, kako močno se zavzema za temnopolte. Zato njeni košarkarji po novem nosijo majice z različnimi napisi.

Enakopravnost za vse, da žalijo belce

Večina tako nosi napis Black Lives Matter (življenje temnopoltih šteje), Dončić nosi slovenski napis Enakopravnost, Goran Dragić pa angleški napis Equality (enakopravnost).

Seveda pa vodstvo lige NBA predvsem skrbi zaslužek, ne pa resnična enakopravnost, saj je bil Luka Dončić na zadnji tekmi deležen primitivnega zmerjanja s strani temnopoltega igralca nasprotnega moštva, da je “da je beli …. sin”.

Skratka, v NBA je veliko rasizma, predvsem do belopoltih košarkarjev…

Demokracija