fbpx

Donos na grško destletno obveznico prvič v zgodovini padel pod 2 odstotka – Še leta 2012 je bil donos vrtoglavih 48 odstotkov

Nova demokracija (Foto: Facebook)

Donos na 10-letno obveznico Grčije je prvič v zgodovini padel pod dva odstotka in je nižji od tistega na 10-letne ameriške obveznice. Še marca 2012 je donos na 10-letno grško obveznico znašal kar vrtoglavih 48 odstotkov! K temu so pripomogli nova konservativna vlada v Grčiji, negativni donosi na obveznice ključnih držav evroobmočja in velika količina denarja na trgu.

V sredo se je prvič v zgodovini zgodilo, da je donos na 10-letno grško obveznico padel pod dva odstotka, in sicer na 1,99 odstotka. Še marca 2012 je donos na takšne obveznice znašal vrtoglavih 48 odstotkov, danes je nižji celo od tradicionalno varnih 10-letnih ameriških obveznic, katerih donos po poročanju CNBC znaša 2,03 odstotka. Po eni strani je vse več povpraševanja po grških obveznicah zaradi negativnih obrestnih mer na obveznice ključnih držav evroobmočja, po drugi strani pa je k večjemu zaupanju vlagateljev gotovo pripomogla tudi nova konservativna vlada.

Nova vlada pripomogla k večjemu zaupanju vlagateljev
Premike je po vsej verjetnosti vzbudila zmaga konservativne Nove demokracije na nedavnih parlamentarnih volitvah. Premier Kiriakos Micotakis je med drugim obljubil niz hitrih reform izobraževalnega sistema, javne uprave in pravosodja, prav tako pa napoveduje gospodarske reforme, da bi znižal vrtoglavo stopnjo brezposelnosti in privabil velike tuje neposredne investicije. V intervjuju za Kathimerini je še pred volitvami dejal tudi, da si želi do leta 2021 izvesti “rebranding” države, ki bo takrat obeležila 200. obletnico vzpostavitve moderne republike. Spremembe bodo koristile izvozno usmerjenemu gospodarstvu in storitvenemu sektorju.

Kiriakos Micotakis (Foto: Facebook)

Analitiki napovedujejo še nižje obrestne mere na svetovnih trgih
Vodilni analitik Bob Michele pri družbi J. P. Morgan Asset Management je že prejšnji teden napovedal še nižje obrestne mere, po njegovih napovedih bi do leta 2022 lahko ameriška 10-letna obveznica dosegla negativen donos. Na denarnih trgih se zaradi stimulativne monetarne politike nahaja za kar 3,3 bilijona ameriških dolarjev in nič ne kaže, da bodo vlagatelji prenehali kupovati obveznice. Večno pesimističen analitik pri Societe Generale Albert Edwards pa meni, da bodo v kratkem donosi na obveznice strmoglavili, kar bi lahko sprožilo deflacijske pritiske in povzročilo boj za devalvacijo valut.

Rok Krajnc