Konec radikalno leve Sirize: Na parlamentarnih volitvah v Grčiji še tretjič v enem letu slavila desnosredinska Nova demokracija, ki bo imela večino v parlamentu

Foto: epa

Grki so se letos že tretjič odpravili na volitve in zmago na predčasnih parlamentarnih volitvah namenili desnosredinski stranki Nova demokracija. Njen voditelj Kiriakos Micotakis je Grkom že obljubil, da bo v državi kmalu zavladalo obdobje gospodarske rasti in socialne varnosti, ter napovedal odpiranje novih delovnih mest. Levičarski premier Aleksis Cipras je že priznal poraz in čestital svojemu tekmecu. Popoln poraz je doživela radikalna stranka Yanisa Varoufakisa, velikega ekonomskega idola slovenske levice. Vodja grške konservativne stranke Nova demokracija (ND) Kiriakos Micotakis je po nedeljski zmagi na predčasnih parlamentarnih volitvah danes že prisegel kot novi grški premier. Vlado naj bi predstavil še danes.

“Zelo sem hvaležen zaradi rezultata, zmagali smo z jasno večino, kar je tudi bil naš namen, skoraj smo dosegli 40 odstotkov, kar je neverjetno glede na okoliščine razdrobljenega političnega življenja pri nas,” je povedal zmagovalec volitev Kiriakos Micotakis.

Po zadnjih informacija je zmagovalka volitev Nova demokracija osvojila 39,85 odstotka glasov, na drugem mestu pa je radikalno leva Siriza z 31,53 odstotka glasov. V Grški parlament se je po poročanju BBC uspelo prebiti še socialdemokratskemu Gibanju za spremembo z 8,1 odstotka glasov, Komunistom s 5,3 odstotka glasov, proruska Grška rešitev je prejela 3,7 odstotka glasov in novustanovljena stranka demokratičnih socialistov MeRA24 nekdanjega finančnega ministra Yanisa Varoufakisa 3,44 odstotka glasov. Po zadnjih informacijah se v parlament ni uspelo prebiti ultranacionalistični Zlati zori.

Zmagovalcu še 50 poslanskih mest v parlamentu
Zaradi grškega volilnega sistema, po katerem relativni zmagovalki volitev pripada še 50 sedežev v parlamentu, bo Nova demokracija imela v novi sestavi parlamenta 158 parlamentarnih sedežev od 300. To je tudi najboljši rezultat Nove demokracije v zadnjem desetletju.

Rezultati parlamentarnih volitev v Grčiji, 2019 (Vir: Twitter)

Micotakisu so poleg poraženega Ciprasa že čestitali tudi drugi državniki, med njimi odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Micotakis bo kot novi premier Grčije zaprisegel na začetku tega tedna.

Rezultati parlamentarnih volitev v Grčiji po regijah, 2019 (Vir: Twitter)

Nova demokracija je zadnjič sestavila vlado pred petimi leti, med ljudmi pa je čutiti zadovoljstvo. “Počutimo se ponosne in potrjene v svoji odločitvi. Po štirih letih, ko je naša država izgubila vse moralne vrednote, smo sedaj z Micotakisom dobili idealnega premierja,” je o zmagovalcu volitev povedala javna uslužbenka Aspasia Antonopoulou.

Del grške politične aristokracije
Micotakis prihaja iz vplivne grške politične družine. Tako je bil tudi njegov oče Konstantin Micotakis grški premier, njegova sestra Dora Bakojanis pa je bila prva županja Aten. Sedanji župan Aten je Micotakisov nečak Kostas Bakojanis.

Grki imajo Ciprasa dovolj, na predčasnih volitvah se mu obeta že tretji poraz zapored, zmaga pa konservativni Novi demokraciji

Letošnje predčasne splošne volitve so bile prve volitve po letu 1928, ki so jih organizirali sredi poletja. Zato so bili mnogi politični analitiki zaskrbljeni, da bo volilna udeležba majhna, kljub obvezni volilni udeležbi. Ta je bila 57-odstotna. Nova demokracija je tako letos zabeležila že tretjo zmago, saj je slavila tudi na evropskih in lokalnih volitvah. Medtem pa poznavalci razmer razloge za Ciprasov poraz pripisujejo večinoma visokim davkom. Prav tako mu je šla hudo narobe sklenitev sporazuma o novem imenu Makedonije z levičarjem Zoranom Zaevom, ki sta mu nasprotovali dve tretjini Grkov.

Ivan Šokić

 • samotoje

  Ojojoj, kaj pa zdaj? Kaj bo pa zdaj naredil Meseček? In Kordiš? Tudi v Grčiji so zmagali fašisti in nacisti. Kaj sploh še ostane skrajni Levici? Rusija, Belorusija?

  • šrauf

   En dober najlon štrik ….dela čudeže.

  • karpelec

   …Venezuela. sev Koreja…

   • samotoje

    Malo je od rok, ampak bo.

 • šrauf

  Fogel ,zbudi se !!!!!!!!! A BOŠ KAJ ZA PIJAČO DAL? Curofakis.finančni guru “demokratične”Levice pušnil na celi črti ,tudi doma ,ne samo v Evropi! Ja sorry, tiček , se mi zdi ,da bote tudi v Butalah kmalu….. KVAZI ha ,ha….

 • stajerc5

  Otocek sredi jezera- Bled, Slovenija sredi EU- zadnje rdeco sranje!

 • soc

  Hvala Bogu, da je še ene Balkance srečala pamet. Tistih na Slovenskem, domačih in uvoženih, pač očitno ne bo. Klavrno.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Slovenija ostaja edini socialistični “raj”.

 • skorpijon93

  češka ni plačala grčiji za sanacijo bank , nimajo evra in niso EU hlapci, bravo naši Slovanski bratje ! rad imam višegrajsko četverico , ponosen sem, Pahor SD hlapec je pa v letih 2009-2012 naredil velikansko škodo in vas nategnil, za nagrado pa še predsednik ,

 • Van Der Waals

  čestitke grčija!

 • tohuvabohu

  Nagradno vprašanje: kaj pomeni ime “Nova demokracija”? Koliko različnih demokracij pa poznamo?

  • tohuvabohu

   V vednost vsem polizobraženim časnikarjem in njihovim odjemalcem: grška beseda demokratia ustreza temu, čemur mi rečemo republika. Torej se pravilen prevod imena stranke glasi Nova republika! To ima seveda smisel, ki ga izraz Nova demokracija ne premore.

 • xtc

  Vprašanje je,če so bodo levakarji kar tako vdali Tsiprasa in Varufakisa bi morali Grki z najožjimi sodelavci vred obsoditi zaradi veleizdaje in škodovanja državi in ljudem in obesit javno.
  Dejstvo pa je ,da todi “Nova demokracijas” ne pomei za Grke nič napredka ,dokler se ne pošlihtajo sami v glavi in poslovijo od levičarskih agend,vlada se lahko trudi na vse načine a mora tudi narod delati v smeri razvoja ne socializma.
  Sicer pa je grćija lep dokaz kam pripeljejo zadeve levičarji in tudi konec SLO levakov bo precej podoben če ne grši.

 • Andrej

  Lukca zapuščajo priatelji.

 • RATATA

  Kakšna sfukana država pa je to, da na zemljevidu tako čudno izgleda da se Buh usmil!?!?!?

  • karpelec

   Navajen so gledat samo našo kuro, predstavljaj si, da je ta kura majčkeno raztresla svoja jajca tudi kjer drugje.

   • RATATA

    na kajgano praviš.

    • karpelec

     Lahko tudi to.

     • RATATA

      Države Republike Slovenije v obliki kokoškaste kure ne priznavam! V obliki umešanih jajc pa sploh ne.

     • karpelec

      Lukec bo moral svojo ruečo melo pomešat š z rumeno.

 • Pa za božjo voljo, naj mi kak levičarski modrijan pomaga, da ne bom tu sam! V Varufakisovi epohi pa vendarle ni bilo bankrota!

 • Common Sense

  Grki so pametnejsi od Slovencev. A pa moramo res po isti poti, da pridemo do iste tocke?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!