fbpx

Konec radikalno leve Sirize: Na parlamentarnih volitvah v Grčiji še tretjič v enem letu slavila desnosredinska Nova demokracija, ki bo imela večino v parlamentu

Foto: epa

Grki so se letos že tretjič odpravili na volitve in zmago na predčasnih parlamentarnih volitvah namenili desnosredinski stranki Nova demokracija. Njen voditelj Kiriakos Micotakis je Grkom že obljubil, da bo v državi kmalu zavladalo obdobje gospodarske rasti in socialne varnosti, ter napovedal odpiranje novih delovnih mest. Levičarski premier Aleksis Cipras je že priznal poraz in čestital svojemu tekmecu. Popoln poraz je doživela radikalna stranka Yanisa Varoufakisa, velikega ekonomskega idola slovenske levice. Vodja grške konservativne stranke Nova demokracija (ND) Kiriakos Micotakis je po nedeljski zmagi na predčasnih parlamentarnih volitvah danes že prisegel kot novi grški premier. Vlado naj bi predstavil še danes.

“Zelo sem hvaležen zaradi rezultata, zmagali smo z jasno večino, kar je tudi bil naš namen, skoraj smo dosegli 40 odstotkov, kar je neverjetno glede na okoliščine razdrobljenega političnega življenja pri nas,” je povedal zmagovalec volitev Kiriakos Micotakis.

Po zadnjih informacija je zmagovalka volitev Nova demokracija osvojila 39,85 odstotka glasov, na drugem mestu pa je radikalno leva Siriza z 31,53 odstotka glasov. V Grški parlament se je po poročanju BBC uspelo prebiti še socialdemokratskemu Gibanju za spremembo z 8,1 odstotka glasov, Komunistom s 5,3 odstotka glasov, proruska Grška rešitev je prejela 3,7 odstotka glasov in novustanovljena stranka demokratičnih socialistov MeRA24 nekdanjega finančnega ministra Yanisa Varoufakisa 3,44 odstotka glasov. Po zadnjih informacijah se v parlament ni uspelo prebiti ultranacionalistični Zlati zori.

Zmagovalcu še 50 poslanskih mest v parlamentu
Zaradi grškega volilnega sistema, po katerem relativni zmagovalki volitev pripada še 50 sedežev v parlamentu, bo Nova demokracija imela v novi sestavi parlamenta 158 parlamentarnih sedežev od 300. To je tudi najboljši rezultat Nove demokracije v zadnjem desetletju.

Rezultati parlamentarnih volitev v Grčiji, 2019 (Vir: Twitter)

Micotakisu so poleg poraženega Ciprasa že čestitali tudi drugi državniki, med njimi odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Micotakis bo kot novi premier Grčije zaprisegel na začetku tega tedna.

Rezultati parlamentarnih volitev v Grčiji po regijah, 2019 (Vir: Twitter)

Nova demokracija je zadnjič sestavila vlado pred petimi leti, med ljudmi pa je čutiti zadovoljstvo. “Počutimo se ponosne in potrjene v svoji odločitvi. Po štirih letih, ko je naša država izgubila vse moralne vrednote, smo sedaj z Micotakisom dobili idealnega premierja,” je o zmagovalcu volitev povedala javna uslužbenka Aspasia Antonopoulou.

Del grške politične aristokracije
Micotakis prihaja iz vplivne grške politične družine. Tako je bil tudi njegov oče Konstantin Micotakis grški premier, njegova sestra Dora Bakojanis pa je bila prva županja Aten. Sedanji župan Aten je Micotakisov nečak Kostas Bakojanis.

Grki imajo Ciprasa dovolj, na predčasnih volitvah se mu obeta že tretji poraz zapored, zmaga pa konservativni Novi demokraciji

Letošnje predčasne splošne volitve so bile prve volitve po letu 1928, ki so jih organizirali sredi poletja. Zato so bili mnogi politični analitiki zaskrbljeni, da bo volilna udeležba majhna, kljub obvezni volilni udeležbi. Ta je bila 57-odstotna. Nova demokracija je tako letos zabeležila že tretjo zmago, saj je slavila tudi na evropskih in lokalnih volitvah. Medtem pa poznavalci razmer razloge za Ciprasov poraz pripisujejo večinoma visokim davkom. Prav tako mu je šla hudo narobe sklenitev sporazuma o novem imenu Makedonije z levičarjem Zoranom Zaevom, ki sta mu nasprotovali dve tretjini Grkov.

Ivan Šokić