fbpx

Duterte v strahu za svoje življenje, prisluškuje mu CIA!

Foto: epa

Kontroverzni filipinski predsednik Rodrigo Duterte razmišlja o tem, da bi se znebil svojega pametnega telefona, in sicer zaradi bojazni, da CIA prisluškuje njegovim pogovorom. Prepričan je, da ga ta namerava s pomočjo pridobivanja osebnih informacij ubiti. 

“Prepričan sem, da mi ZDA prisluškujejo in prav CIA je tista, ki me bo ubila,” je Duterte izjavil v torek v Cebu Cityju, s čimer je vnovič javno spomnil na strahove, da Washington dela vse, kar je v njegovi moči, da ogrozi njegovo neodvisno zunanjo politiko in pripravljenost dobavljanja orožja od ostalih svetovnih dobaviteljev.
Presedlal bo na klasični mobilnik
Z namenom, da bi se Duterte izognil vdoru v pametni telefon, je ta pričel razmišljati, da vnovič prične z uporabo navadnega mobilnega telefona, pri katerem je prisluškovanje in prestrezanje informacij precej bolj oteženo. Ob tem je spomnil, da ne velja za tehnološko usposobljenega voditelja, pri čemer se je navezal na napako, ki jo je storil pri uporabi komunikacijske aplikacije Viber, ko je ponesreči poslal zaupno informacijo vsem stikom namesto enemu.

Sicer se Duterte že dolgo boji, da se mu namerava CIA maščevati zaradi poslabšanja odnosov z Washingtonom. Prejšnji petek je prav tako opozoril, da si ga CIA želi videti mrtvega. Nepripravljenost Washingtona, da Manili proda avtomatske puške zaradi kršenja človekovih pravic v državi, je Duterteja prisililo v to, da je pričel iskati nove dobavitelje. Iz tega razloga so se Filipini pričeli obračati na Kitajsko in Rusijo, da bi zapolnili vrzel.

Ruski predsednik Vladimir Putin (Vir: Twitter)

Moskva in Rusija sta lani podpisali sporazum o vojaškem sodelovanju, pri čemer je Rusija Duterteju dostavila več kot 5.000 kalašnikov brezplačno, za boj proti islamistom. Kljub pritiskom ZDA Filipini intenzivno razmišljajo, da bi od Rusije kupili patruljne čolne, helikopterje, oklepna vozila in celo podmornice.  ZDA so Filipine pozvale, da naj dobro premislijo o svojih namerah, na kar pa je Duterte odgovoril z besedami, da odnosi med ZDA in Filipini tako ali tako nikoli niso temeljili na vzajemnem spoštovanju.

N. Ž.