fbpx

Neuradno: V pariški bitki ubit organizator terorističnih napadov, uničili celico, pripravljeno za nov napad

Foto: epa

V strelskem obračunu na severu Pariza, kjer je policija izvedla obsežno protiteroristično operacijo, sta bili ubiti najmanj dve osebi. Kot neuradno poroča Wasington post, pa je bil eden izmed ubitih tudi organizator petkovih napadov Abdelhamid Abaaoud, a uradno njegova usoda še ni znana, saj vseh trupel še niso identificirali. Znano je le, da ni bil med tistimi, ki so jih aretirali.

Preberite ekskluzivni intervju z najbolj iskanim teroristom.

Francozi so v zgodnjih jutranjih urah uspešno izvedli več ur trajajočo protiteroristično operacijo, ki je potekala v neposredni bližini – manj kot kilometer stran od – stadiona Stade de France, ki je bil ena od tarč terorističnih napadov 13. novembra.

Francoski predsednik je po koncu dejal, da so uspeli premagati teroriste, ob tem pa je pohvalil policiste, ki so vzdržali v grozljivih pogojih. Notranji minister Bernard Cazeneuve je povedal, da je sodelovalo vsega skupaj 110 pripadnikov policije, pridružila pa se jim je tudi vojska. Kot je dejal, jim iskreno čestita za njihovo posredovanje v pogojih, s kakršnimi se niso še nikoli srečali.

Natančne številke še skrivnost
Pariški tožilec Francois Molins je na novinarski konferenci predstavil nekaj podrobnosti v zvezi z operacijo. Med drugim je dejal, da je bilo s strani policije izstreljenih pet tisoč strelov, teroristična celica, ki so jo uspeli uničiti, pa je bila pripravljena, da izvede nove napade. Stavba, ki so jo oblegali, je zdaj v nevarnosti, da se poruši.

Glede identitete ubitih teroristov je bil Molins zelo skrivnosten. “Trenutno ni v moji pristojnoti, da bi dajal natančne številke glede umrlih niti glede njihovih identitet. Povem lahko samo to, da sta bili ubiti najmanj dve osebi,” je dejal novinarjem.

Dogajanje med operacijo

 • V severnem predmestju Pariza Saint-Denis je protiteroristična policija v okviru operacije zgodaj zjutraj obkrožila poslopje, v katerem naj bi se nahajal tudi domnevni organizator petkovih napadov Abdelhamid Abaaoud. Njegova usoda po koncu operacije še ni znana, neuradne informacije Washington posta pa so, da je bil v spopadu ubit.
 • Med operacijo, ki je trajala več kot sedem ur, je bilo slišati več eksplozij in strelskih obračunov.
 • Poročila za zdaj kažejo, da sta bili ubiti dve osebi, tudi ženska (sestrična Abaaouda), ki se je razstrelila s samomorilnim jopičem. Aretirali so osem oseb in jim kmalu potem odvzeli vzorce DNK. Kasneje se je izkazalo, da med aretiranimi ni enega od domnevnih napadalcem Saleha Abdeslama, ki ga policija intenzivno išče že vse od pokola. Francoski tožilec pa je povedal, da med aretiranimi prav tako ni organizatorja napadov Abaaouda.
 • V operaciji je bilo ranjenih več policistov, življenje pa je izgubila policijska psička, belgijska ovčarka po imenu Diesel.
 • Med aretiranimi je tudi domnevni lastnik stanovanja, ki je povedal, da je bivanje v prostoru na prošnjo prijatelja dovolil dvema osebama iz Belgije.
 • Iz stavbe so med operacijo evakuirali več ljudi, med njimi tudi otroke.
 • Ena izmed novinark, ki živi v bližini prizorišča, je sporočila, da se je spopad začel z eksplozijo, ki ji je sledila še druga, nato pa je sledil enourni strelski obračun.
 • Policija je po poročanju BBC zaprla ceste, ki vodijo do predmestja Saint-Denis. Opazili so tudi najmanj tri vojaške tovornjake polne vojakov.
 • Stanovanje, kjer so se nahajali osumljenci, se sicer po poročanju medijev nahaja nekaj nadstropij nad osnovno šolo. Medijem se je javila tudi ženska, katere stanovanje je poleg stanovanja, kjer se je odvijalo streljanje. Dejala je, da je bila v času streljanja v stanovanju skupaj s sinom in je klicala, da ji pomagajo – podrobnosti v zvezi s tem dogodkom niso znane.
 • Trgovine in šole so zaprli, ohromljen je bil tudi promet.
 • Ljudi, ki živijo v tem predmestju, so preselili v začasno zatočišče v mestni hiši.

Še deveti napadalec
Videoposnetek je medtem najverjetneje potrdil obstoj še devetega napadalca, ki je sodeloval v petkovih terorističnih napadih. Več podrobnosti o devetem napadalcu za zdaj še ni znanih. Je pa pred tem policija objavila fotografijo še enega moškega, ki bi lahko bil povezan z napadi pred stadionom Stade de France.

To bi pomenilo, da je ob Salahu Abdeslamu, ki ga intenvizvno iščejo že od konca tedna, na begu še en napadalec, ki je streljal po barih in restavracijah v Parizu. Doslej je policija domnevala, da je v napadih sodelovalo osem ljudi; sedem jih je bilo ubitih oz. so se razstrelili, Abdeslam pa naj bi bil še na begu.

Zasilni pristanek. Foto: epa

Zasilni pristanek dveh letal letalske družbe Air France (foto: epa).

Zasilni pristanek zaradi grožnje z bombo na letalu
Dve letali francoske letalske družbe Air France, ki sta bili na poti iz ZDA v Pariz, sta v torek zvečer zaradi groženj z bombami zasilno pristali v ZDA. Obe letali sta varno pristali, tako potnike kot njihovo prtljago pa so začeli pregledovati. Oblasti skušajo tudi ugotoviti, kdo je anonimni klicatelj, zaradi katerega so se odločili za zasilni pristanek. Kasneje so sporočili, da na obeh letalih niso našli ničesar.

Letalo, ki je bilo na poti iz Los Angelesa v Pariz, je pristalo v Salt Lake Cityju v ameriški zvezni državi Utah. Letalo, ki je vzletelo v Washingtonu, pa je pristalo v kanadskem Halifaxu.

Zaradi sumljive torbe izpraznili terminal danskega letališča
To pa ni bil edini incident na letališčih. Zaradi sumljive torbe so namreč izpraznili tudi enega od dveh terminalov letališča Kastrup v danskem Koebenhavnu. Ko so torbo preiskali, v njej niso našli bombe. Nekaj ur pred tem je sicer danska policija za eno stopnjo dvignila raven ogroženosti, kot razlog za to pa navedla večje tveganje za teroristični napad po dogodkih v Parizu.

Letališče Kastrup je največje letališče v Skandinaviji, od začetka leta do konca oktobra pa je preko njega potovalo že 22 milijonov ljudi.

Varnostne razmere v Evropi in po svetu se tako vedno bolj zaostrujejo. V torek je bila namreč zaradi grožnje z bombnim napadom odpovedana tudi prijateljska tekma med Nemčijo in Nizozemsko v Hannovru. Tekme bi se sicer morala udeležiti tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Barbara Oprčkal, STA