fbpx

Džihadisti v vojnem Mosulu lomijo noge in režejo glave vsem, ki želijo pobegniti

Foto: epa

Iraške vojaške enote s pomočjo ameriške podpore prodirajo čedalje globlje na področje okoli Mosula, ki ga obvladuje Islamska država. Iz mesta je pobegnilo že na tisoče civilistov, številni pa so ujeti, saj džihadisti iz obupa počenjajo vedno bolj grozne stvari, kot je lomljenje nog in sekanje glav. 

Okoli 25 kilometrov vzhodno iz Mosula stoji manjši begunski center z 10 tisoč vojnimi begunci, v katerem živijo prebivalci Mosula, ki so bili priče številnim grozotam teroristične Islamske države (IS). Džihadisti v zadnjih vzdihljajih preprečevanja pobega civilistov izvajajo številne nehumane metode mučenja, med drugim jih uporabljajo tudi za živi zid.

“Džihadisti so začeli ljudem lomiti noge, tako moškim kot ženskam, da bi jim preprečili prebegniti iz mesta,” je za RT povedal moški, ki mu je pred kratkim uspelo pobegniti iz Mosula. Tragična je tudi zgodba nekega dojenčka, ki je med begom padel v reko iz naročja svoje mame, vendar se nihče ni ustavil in ga rešil, le bežali so naprej.

Kdor želi pobegniti mu odsekajo glavo
Tisti, ki so uspeli pobegniti, so zdaj v strahu za svoje sorodnike in prijatelje, ki so še vedno ujeti sredi vojnega območja. “Če bi kdo želel pobegniti, bi mu islamisti odsekali glavo in zažgali hišo, nato pa bi terorizirali tudi sorodnike,” so o okrutnosti islamistov pričevali preživeli. Najboljši način za preživetje je po njihovem mnenju popolno izogibanje džihadistom, ki te lahko ubijejo, če jih že zgolj pozdraviš.

Foto: epa

V bitki za Mosul je bilo od 17. oktobra 2016 ubitih že več tisoč ljudi, koalicija iraških enot s podporo ZDA pa je uspela zavzeti vzhodni del mesta od reki Tigris. V novi akciji, ki se je začela 19. februarja, pa nameravajo osvoboditi tudi zahodne dele mesta, ki so še vedno pod nadzorom IS. Po nekaterih ocenah je tam še vedno ujetih 750 tisoč ljudi.

M. P.