Zakaj nam grozi neposredni vojaški konflikt med Turčijo in Egiptom

Datum:

Egiptovski predsednik El-Sisi je opozoril pred vojaško intervencijo za zaščito meje Egipta z Libijo. Ta korak bi lahko pripeljal Egipt in Turčijo v neposreden vojaški konflikt. Egiptovski parlament je namreč pretekli teden odobril napotitev vojaških sil v tujino. Spomnimo, evgiptovski predstavniški dom, ki je napolnjen s podporniki El-Sisija, je po zasedanju za zaprtimi vrati odobril možnost napotitve oboroženih sil zunaj države za boj proti “kriminalnim milicam” in “tujim terorističnim skupinam” na “zahodni fronti”. V izjavi po glasovanju je bilo navedeno, da bodo čete branile nacionalno varnost Egipta.

Kompleksna »proxy« vojna v Libiji
Libijska državljanska vojna se odvija vse od vstaje ljudstva proti dolgoletnemu diktatorju Moamerju Gadafiju leta 2011. Vstajo je takrat z letalskimi napadi podrpla zveza NATO in s tem prispevala k zrušitvi sistema.

Nadzor nad državo, ki je bogata z naftnimi viri, je trenutno razdeljen med uradno vlado Tripolija na zahodu, ki je priznana s strani Združenih narodov ter podprta s strani Turčije, Italije in Katarja, ter vojaškim generalom Khalifom Haftarjem in njegovo libijsko nacionalno vojsko (LNA), na vzhodu. Generala Hafterja in njegovo vojsko na vzhodu podpirajo države kot so Egipt, skupaj z Združenimi arabskimi emirati in Rusijo.

Egiptovski general Mamdoh Šahen med parlamentarno razpravo o napotitvi vojakov zunaj meja. (Khaled Mashaal / EPA)

Konec 14-mesečnega obleganja Tripolija
Velik preobrat v konfliktu se je zgodil pretekli mesec, ko so vladne sile s pomočjo turške vojaške podpore končale 14-mesečno obleganje Tripolija s strani LNA. To je pomenilo velik vojaški in politični udarec za generala Haftarja. Vladne sile so se po osvoboditvi Tripolija napotile proti vzhodu države v bližino mesta Sirte, ki leži 800 kilometrov od egiptovske meje. Mesto je rojstni kraj pokojnega Gadafija ter najpomembnejši terminal za izvoz premoga iz Libije.

Predsednik El- Sissi je opozoril, da pomeni mesto Sirte v Libiji “rdečo črto”. Napad s strani libijskih vladnih sil in turški sil na omenjeno mesto bi v tem primeru pomenil začetek vojaške intervencije s strani Egipta.

D.S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala in Boris Tomašič prihajata v Kozje

Voditelja oddaj Kdo vam laže in Signal, Boris ter...

Tihotapca prevažala kar 36 ilegalcev

Novomeški in brežiški policisti so prijeli tihotapca ljudi s...

Ameriška veleposlanica obiskala Brežice

V sredo, 21. 2. 2024, je Občino Brežice in...

Tudi kokoši imajo lahko svojo vilo

Podjetje Run Tiger je pod blagovno znamko Run Chicken...