fbpx

[Ekskluzivno] Janez Janša vodstvu EPP: Odpovejte glasovanje o Orbanu ali pa bo v EPP sledil neizogiben razkol!

Joseph Daul (Foto: epa)

Tuji mediji pišejo, da je vodja desnosredinske Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša vodjo Evropske ljudske stranke Josepha Daula in poslance EPP zaprosil, naj prekličejo današnje glasovanje, ali naj izključijo Fidesz Viktorja Orbana iz desnosredinske družine. Dodal je, da EPP v nasprotnem primeru tvega, da bo v stranki nastal razkol tik pred evropskimi volitvami.

“Gospod predsednik Daul, dragi kolegi, naredite vse, da se izognete razkolu v družini EPP že na samem začetku volilne kampanje za evropske volitve. Prekličite ali preložite glasovanje. Kakršen koli že bo rezultat, bomo izgubili,” je Janez Janša zapisal v pismu Josephu Daulu, poroča spletni portal Euractiv. Ta dodaja, da je dvakratni premier še zapisal: “Če bomo glasovali, ne glede na izid, se bomo soočili z neizogibnim razkolom. Izbor tega posebnega časa glasovanja ne bi mogel biti bolj samouničujoč.”

Juncker je tisti, ki je začel spor
Janez Janša je ob tem brez sprenevedanja pokazal na predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, rekoč, da je bil Juncker tisti, ki je začel spor z Orbanom. “Pred zadnjim kongresom v Helsinkih smo se dogovorili, da o članstvu Fidesza v EPP ne bomo razpravljali pred volitvami EU. Vendar pa je Juncker (čeprav bi se moral kot predsednik Evropske komisije načeloma oddaljiti od čiste strankarske politike) javno pozval, naj se Fidesz izključi iz EPP.”

Viktor Orban in Jean Claude Juncker (Foto: epa)

Janša je dodal, da ni edini, “ki mislim, da bi moral naš kandidat Manfred Weber ostati izven tega političnega spora v EPP”. Poudaril je, da je Weber kandidat za predsednika Evropske komisije. “Z njegovo vpletenostjo v konflikt dajemo našim političnim konkurentom veliko darilo tik pred zadnjo stopnjo volilne kampanje,” je zapisal. “Bojim se, da bo z morebitno izključitvijo Fidesza iz EPP naša politična družina znatno izgubila položaj v večjem delu srednje in vzhodne Evrope,” je še zaključil.

Janša je v pismu izpostavil, da je njegovo trdno prepričanje, da se morajo izogniti razkolu, saj živimo v kritičnem političnem trenutku, zato “moramo ostati povezani in povezani se moramo boriti za Evropo”. Dejstvo je, da je EPP največja stranka v Evropskem parlamentu, na kar pa Janša pravi, da “biti velik pomeni biti sposoben živeti z razlikami. Pomeni biti sposoben sklepati kompromise na različnih področjih, z izjemo naših temeljnih vrednot”.

Prvak SDS je v pismu tudi zapisal: “Vemo, da se Viktor Orban in njegova stranka borita za svobodo, človekove pravice in politične svoboščine zadnjih 30 let, ko so totalitarni komunistični režimi v našem delu Evrope menili, da so te vrednote del kontrarevolucije.” Ob tem, ko je pisal o vrednotah in človekovih pravicah, je vprašal naslovnike: “Ste morda zasledili enega samega političnega zapornika na Madžarskem v zadnjih desetih letih? Kakršen koli politično motiviran sodni proces proti opoziciji? Ali kakršno koli selektivno sodbo, uperjeno proti politiku opozicije? Je bil kateri koli novinar pretepen ali ubit? Ali vemo vsaj za en primer, ko so na madžarsko Vrhovno sodišče imenovali kogar koli, ki je brezobzirno kršil človekove pravice med svojo pravosodno kariero? Mislim, da ne.” Česar pa ne moremo trditi za Slovenijo.

Janša je v pismu predsedniku EPP tako razkril, kakšno je realno stanje v Sloveniji pod levimi liberalnimi vladami. “Od leta 2009 so leve in liberalne politične stranke kar štirikrat glasovale proti Resoluciji o evropski zavesti in totalitarizmu. Nazadnje se je to zgodilo zadnji petek (15.3.2019). Obsojajo fašizem, a hvalijo idole komunizma. Miro Petek, kritik vlade, je bil skorajda umorjen, ne da bi bila kasneje uvedena kakšna resna preiskava,” je zapisal predsednik SDS ter dodal, da je proti Tadeju Strehovcu potekal proces na sodišču, ker je javno nasprotoval splavu. “Ko je Slovenija vstopila v Evropsko unijo, je leva liberalna vlada imenovala osebe, ki so brezobzirno kršile človekove pravice v komunističnem režimu, na mesto predsednika slovenskega Vrhovnega sodišča in na mesto generalnega tožilca. Junija 2014 je bil predsednik največje opozicijske stranke mesec dni potem, ko je njegova stranka zmagala na evropskih volitvah, in tri tedne pred državnozborskimi volitvami, poslan v zapor.”

Državnozborske volitve so bile torej ukradene s celotno zlorabo sodnega sistema. “Medtem ko se je EPP odzval in v Slovenijo poslal preiskovalce za ugotavljanje dejstev, pritožil se je tudi nad selektivnim sodstvom, pa iz strani EU institucij ni bilo odziva. Ne pred volitvami ne po odločitvi slovenskega ustavnega sodišča, ki je 8 mesecev kasneje soglasno preklicalo absurdne obtožbe zoper predsednika SDS. Še več, naš EPP kandidat za predsednika Evropske komisije Jean Claude Juncker je povabil gospo, ki je bila del te politične zlorabe, da postane podpredsednica Evropske komisije. Zvestoba? Sklop načel? 

Foto: STA

 

“Od leta 2014 naprej je očitno, da so dvojni standardi postali skorajda pravilo v Evropskem parlamentu in v postopkih v drugih institucijah EU, še posebej v Komisiji,” je strnil Janša v pismu vodstvu EPP ter dodal: “Ko primerjamo sodne odločbe EU glede stanja pravne države na Madžarskem in na Poljskem glede na stanje v Sloveniji (in soočamo se s podobnimi situacijami, ki zadevajo napake levičarskih ali liberalnih vlad na Malti, Romuniji in na Slovaškem), so te zelo očitne. In ne obstaja nobeno močnejše orožje za uničenje katere koli skupnosti, kot pa je vztrajna uporaba dvojnih standardov.”

Glede na zadnje pogovore je jasno, da jabolko spora niso plakati Sorosa in Junckerja, ki so se pojavili na Madžarskem, temveč migrantska kriza, “da imamo različna mnenja, kako odgovoriti na najbolj strateški izziv za Evropo, ki pa je očitno demografsko vprašanje”. Janša je še dodal, da z vsemi EPP resolucijami po letu 2015 “jasno podpiramo družinsko politiko in boj proti ilegalnim migracijam”. Zato verjetno ni nobeno naključje, da je nekaj sestrskih strank poslalo predlog za izključitev Fidesza iz EPP v istem tednu, ko je predsednik Macron izdal svoj manifest glede prihodnosti Evrope …

M. S.