fbpx

[Ekskluzivno] Kosovski parlament ustanovil parlamentarno komisijo v zvezi z Gen-I in nabavo električne energije!

O skupnih "poslovnih podvigih" Goloba in kosovskega veleposlanika Berishaja na Balkanu, poročajo celo albanski mediji. (Foto: sta, rtvs)

Iz zanesljivih virov smo dobili informacije, da je kosovski parlament ustanovil parlamentarno preiskovalno komisijo za preiskavo energetskih poslov Gen-I, v katere je bil vpleten tudi kosovski veleposlanik Martin Berishaj. Golob je poznanstvo zanikal, toda že ob izbruhu afere smo poročali, da je lagal. 

Le nekaj dni pred volitvami je pri nas izbruhnila velika finančna afera, v katero sta bila vpletena predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob in kosovski veleposlanik na Hrvaškem Martin Berishaj. Čeprav je Golob še na zadnjem soočenju zanikal njuno poznanstvo, pa se je afera razširila tudi na področje Srbije, kjer so razkrili še en košček sestavljanke in potrdili, da Golob le ni govoril resnice.

Iz Črne gore v Slovenijo naj bi bilo prenesenih več kot pol milijona evrov gotovine, vlogo mule, torej nosilca denarja, pa naj bi opravljal kosovski veleposlanik gospod Berishaj, je poročala Nova.rs. Srbska podružnica Gen-I naj bi na račun MB Consultinga, ki je registrirano v Črni gori, redno plačevalo od 5.000 do 50.000 evrov, v skupnem znesku pa naj bi šlo za več kot pol milijona evrov. Edini lastnik MB Consultinga je na podlagi uradne dokumentacije Martin Berishaj, omenjena plačila pa naj bi se izvajala v letih 2019 in 2020. Omenjeno črnogorsko podjetje je bilo ustanovljeno le 10 dni pred prvimi nakazili iz Gen-I Beograd, kar ponovno vzbuja sume. Tako Slovensko kot tujo javnost očitno zanima, kdo je nosilec denarja, ki je pri MB Consulting redno dvigoval 600 tisoč evrov, in zakaj. Lastnik MB Consultinga in tudi edini zaposleni v tem podjetju je Martin Berishaj, ki je dvige vrtoglavih zneskov davčnim organom v Črni Gori opravičil, češ, da je razlog za dvig gotovine v pogodbi, ki jo je sklenil s svojim podjetjem. Kot so poročali na Planet TV, naj bi veleposlanik z osebnega računa dvignil okoli 200 tisoč evrov in okoli 320 tisoč evrov poslovnega dobička.

Berishaj slovenskim in srbskim medijem ni odgovarjal
Kljub poskusom, da bi mediji prišli v stik z Berishajem, jim to ni uspelo, saj naj bi bil ves čas nedosegljiv, na vprašanja pa ne želi odgovarjati. Za slovenske medije na zadevo ne odgovarja in ne komentira, čeprav kosovski mediji poročajo, da je tam vpletenost v afero zanikal. Kar naj bi bilo pa le mogoče ugotoviti, je, da registracijski podatki MB Consulting vsebujejo isto številko in enak e-mail gospoda Berishaja, ki ga uporablja v kosovskem ministrstvu za zunanje zadeve in na svojem Facebooku. Poleg tega so na Planet TV ugotovili, da je bilo črnogorsko podjetje ustanovljeno le 10 dni pred prvimi nakazili iz Gen-I Beograd.

Afera aktualna tudi na Kosovu
Afera je dosegla celo jug Balkana, saj je škandal s pranjem denarja, v katero naj bi bil vpleten kosovski veleposlanik, človek blizu socialdemokratske stranke LVV Vetëvendosja, sprožil številne odzive tudi na Kosovu. Nad obravnavanim primerom je šokiran tudi poslanec PDK Xhavit Haliti, ki je za kosovske medije dejal, da če   se to izkaže za resnično, je najmanj, kar lahko veleposlanik Berishaj stori, da odstopi. Omenjali pa naj bi celo pregon, piše Periskop. Martin Berishaj je sicer znan kot zelo tesen prijatelj kosovskega premierja Kurtija. Kot eden prvih se je po zmagi na lanskih volitvah odpravil na proslavo v sedež LVV.

Da ni šlo zgolj za politične obtožbe, pove nedavna odločitev kosovskega parlamenta, da ustanovi preiskovalno komisijo o preprodaji električne energije prek Gen-I.

Peter Truden