fbpx

Madžarska bo v soboto zaprla mejo s Hrvaško

Foto: EPA

Madžarska bo po naših zanesljivih informacijah mejo s Hrvaško za begunce zaprla v soboto. Madžarski premier Viktor Orban je v Bruslju dejal, da je ograja na meji s Hrvaško zgrajena in da bi lahko mejo zaprl v eni uro. Slovenija bi v primeru popolnega zaprtja ravnala enako.

Kaj bo posledično naredila slovenska vlada, če bo Hrvaška preusmerila begunski val na slovensko mejo, trenutno še ni jasno, saj ima za begunce zagotovljenih le 3000 pokritih kapacitet.

Mejo bi lahko zaprli v eni uri
Orban je sicer danes na vrh EU dejal, da je ograja na meji s Hrvaško zgrajena in če bi bilo potrebno, bi lahko mejo zaprli v eni sami uri. Obenem je ponovil, da bi bilo najbolje, če bi zaprli mejo z Grčijo.

Premier Miro Cerar je nato po pogovorih z madžarskim kolegom Orbanom ocenil, da obstaja realna možnost, da Madžarska zapre mejo s Hrvaško oziroma da se odloči za večjo zaporo, saj bi nekatere točke prehoda še ostale odprte. V primeru popolnega zaprtja meje pa bo Slovenija njegovih besedah ukrepala sorazmerno na enak način. “Kajti ne moremo dovoliti, da bi Slovenijo preplavilo nenadzorovano število beguncev oziroma migrantov.”

Premier Cerar je dodal še, da je Slovenija pripravljena, si pa ne želi takšnih enostranskih dejanj Madžarske, je poudaril Cerar in dodal, da je to Orbanu tudi povedal, poroča STA.

Ministrica ponuja le včerajšnji odgovor
Za pojasnila smo se obrnili tudi na ministrstvo za notranje zadeve, a so nam poslali le včerajšnji odziv ministrice na temo morebitnega novega begunskega vala. Kot so navedli, bodo migrante sprejeli odprto in z razumevanjem za njihove stiske, hkrati pa bodo delovali na organiziran in učinkovit način ter poskrbeli za vse v okviru naših najboljših možnosti.

Ministrica je zagotovila tudi, da je ves čas v stikih s sosednjimi državami, drugimi ministrstvi in operativnimi službami.

U. U., B. O.