fbpx

Ekumenski dan žalovanja in molitve za Hagijo Sophijo v Istanbulu: Nekoč 8. čudo sveta po 85 letih muzejstva ponovno mošeja

Turški predsednik Erdogan v Hagii Sophii. (Foto: družbena omrežja)

“Škofija Płock: 24. julija bodo v znak žalovanja po preobrazbi bazilike Hagie Sophie v džamijo bili zvonovi,” so na Twitterju objavili pri poljski škofiji Płock. “Danes opoldan bo v Hagii Sophii prva muslimanska molitev. Predsednik Turčije se je odločil, da bo preoblikoval to zgodovinsko zgradbo v džamijo,” pa so sporočili na Facebooku pri Stacja7. Žalostni dogodek naj bi obeležili tudi pravoslavni kristjani in ameriški katoličani. Govora je kar o ekumenskem dnevu žalovanja in molitve. 

Poljski škof Płocka Piotr Libera je pozval duhovnike, da bi na dan uradne inavguracije džamije v Hagii Sophii v Istanbulu, torej danes v petek 24. julija, v vseh škofijskih cerkvah zvonili zvonovi v znak žalovanja, cerkvene zastave pa bi bile spuščene do polovice drogov. Za podobno pobudo so se odločili tudi v ZDA, kjer je tamkajšnji episkopat pozval, da bi petek postal dan molitve v znamenje žalovanja, poroča pch24.

V Škofiji v Płocku ob tem med drugim poudarjajo, da je zaradi preobrazbe v džamijo zgodovinskega krščanskega svetišča, žalosten papež Frančišek, katoliški in pravoslavni škofje v ZDA pa bodo za 24. julija razglasili “ekumenski dan žalovanja in molitve za Hagijo Sophijo,” s čimer so vse krščanske cerkve pozvali, da naj ta dan bijejo s svojimi zvonovi ter spustijo zastave na polovico drogov. Prav zato se je škof Płocka odločil za podobno potezo na Poljskem.

“Prosim vas Bratje, da bi v znak solidarnosti s kristjani na Bližnjem vzhodu, v petek 24. julija ob 15 uri bili zvonovi v vseh svetiščih naše płocke škofije, cerkvene zastave: marijina (belo-modra) in vatikanska (rumeno-bela); pa naj bodo tam, kjer je to mogoče spuščene do polovice tramov.” Podobno odločitev so sprejeli v ZDA, kjer so se tamkajšnji katoliški škofje pridružili pobudi ameriških škofij Grške pravoslavne cerkve ter skupaj pozvali, da bi 24. julija molili za Hagijo Sophijo, da bi ta ponovno postala kraj molitve in premišljevanja za vse narode.

V zadnjem času je močno odmevalo dejanje turških oblasti, ki so slovito Hagijo Sophijo v Istanbulu, ki je v osnovi krščanska bazilika in je bila kot takšna stoletja dolgo, iz muzeja znova spremenili v mošejo. Ostrih kritik iz tujine je bil deležen še zlasti tamkajšnji predsednik Recep Tayyip Erdogan. Turške oblasti pa so se že odzvale na kritike s poročilom v katerem navajajo, kaj vse so v zadnjih letih postorile pozitivnega z namenom zagotavljanja verske svobode, še zlasti za tamkajšnje verske manjšine.

Domen Mezeg