fbpx

Elon Musk čez noč postal bogatejši od vseh milijarderjev do sedaj

Foto: epa

Vrednost delnic Tesle je poletela v višave, ko je podjetje Herz, ki se ukvarja s storitvami izposoje vozil, objavilo načrte o nakupu sto tisoč električnih vozil. Z vrednostjo delnic Tesle pa se je občutno povečalo premoženje ustanovitelja podjetja, ki naj bi ob zaprtju borze v ponedeljek, 25. oktobra 2021, bilo ocenjeno na 255,2 milijarde dolarjev. Vrtoglava vsota naj bi ga postavila na mesto najbogatejšega zemljana v človeški zgodovini.

Elon Musk, lastnik in ustanovitelj Tesle, je po poročanju Forbesa vreden več kot soustanovitelj Googla Larry Page in ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg skupaj. Za velik delež svojega bogastva pa se lahko zahvali 21-odstotnemu deležu v Tesli, ki jo je pred dvema desetletjema še kot investitor pomagal lansirati.

Naročilo Herza pri Tesli predstavlja največje naročilo v zgodovini električnih vozil in pomeni 4,3 milijarde dolarjev prihodkov za Teslo. Hertz je šel v ogromno nabavo novih vozil po le nekaj mesecih, ko so jih rešili bankrota. Po trditvah Hertza naj bi Teslin model 3 bil na voljo za najem v večjih ameriških in evropskih mestih od novembra dalje. Z najavo je za 9 odstotkov na 27 dolarjev skočila tudi vrednost Herzevih delnic.

Rent a car podjetje Hertz je poskrbelo za rekorden skok vrednosti podjetja Tesla. (Foto: epa)

Bogati še bogatejši
V petek je bila vrednost delnice Tesle ocenjena na 910 dolarjev, v ponedeljek opoldne pa je dosegla 978 dolarjev, kar je 33 odstotkov več od vrednosti delnice na začetku leta 2020. Vrednost delnice je do konca dneva dosegla 1.024,86 dolarjev kar predstavlja 12,6-odstotno povečanje v enem dnevu. Vrednost vseh delnic Tesle naj bi tako prvič presegla bilijon dolarjev.

Elon Musk (Foto: epa)

Musk ima v lasti tudi delež v podjetju SpaceX, ki je po ocenah investitorjev vredno 74 milijard dolarjev. Najbogatejši zemljan je tako po poročanju Forbesa Elon Musk, na 2. mestu in s 62 milijardami dolarjev manj mu sledi ustanovitelj Amazona Jeff Bezos, ki naj bi bil vreden 193 milijard dolarjev. Vrednost delnic Amazona je v zadnjem času padla, še julija letos je bilo Bezosovo premoženje ocenjeno na 222 milijard dolarjev.

Pandemija covida-19 je poskrbela, da so se razlike med najbogatejšimi in preostalimi v času krize še povečale. Ameriški milijarderji so med januarjem 2020 in aprilom 2021 svoje premoženje povečali za 1,2 bilijona. Pregovorne brke si je še posebej omastil ravno Musk. Forbes je pred dvema letoma njegovo premoženje ocenjeval na 19,9 milijarde dolarjev, te dni znaša več kot desetkrat toliko.

Ivan Šokić