fbpx

Morawiecki: Če EU začne tretjo svetovno vojno, se bo Poljska branila z vsemi razpoložljivimi sredstvi

Poljski premier Mateusz Morawiecki (foto: EPA)

Poljski premier Mateusz Morawiecki svari EU pred nadaljnjimi grožnjami Poljski. Opozoril je, da se bo Poljska v primeru, če EU sproži “tretjo svetovno vojno” z zadrževanjem covid-19 sredstev za obnovo, branila z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

“Kaj se bo zgodilo, če Evropska komisija začne tretjo svetovno vojno? … Branili bomo naše pravice z vsemi orožji, ki jih imamo na razpolago,” je poljski premier Mateusz Morawiecki odvrnil na vprašanje Financial Times, če bo Poljska v primeru, da EU blokira sprostitev sredstev, dala veto na zakonodajo, ki je ljuba bruseljskim aparatčikom, kot je EU podnebni zakonski paket.

“Zdi se nam, da je to že diskriminatorno in diktat [Bruslja]. A če bo še slabše, bomo morali razmisliti o naši strategiji,” je povedal Morawiecki. Poljski premier je še enkrat poudaril, da je zadrževanje 36 milijard evrov velikega postpandemskega paketa za obnovo “kršenje vladavina prava” in opozoril, da se Poljaki ne bodo predali.

Morawiecki si želi kompromisa
Morawiecki je po poročanju RT predlagal iskanje kompromisa. Po mnenju poljskega premierja bi morala EU spremeniti nedavno odločitev o dnevnih globah za Varšavo, dokler Poljska ne implementira odločitev Evropskega sodišča v zvezi z reformo sodstva. “To bi bila najmodrejša stvar, ki jo lahko naredijo, ker tako ne bomo govorili eden z drugim s pištolo naslonjeno na čelo. Prav to trenutno stanje je razlog za relativen manko pripravljenosti za kakršnakoli nadaljnja dejanja,” je pojasnil Morawiecki.

Poljski premier Mateusz Morawiecki, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron (foto: EPA)

Za razliko od EU pa so po trditvah poljskega premierja pogovori z voditelji držav EU veliko bolj produktivni. Nedavno se je tako sestal s kanclerko v odhajanju Angelo Merkel, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, s katero sta se še prejšnji teden spopadala na podiju Evropskega parlamenta. Morawiecki je še enkrat poudaril, da ni nobene nevarnosti, da bi se zgodil poljski odhod iz EU.

Do zaostritve že tako napetih odnosov med Poljsko in EU je prišlo v septembru 2021 zaradi odločitve poljskega ustavnega sodišča, da so nekateri EU sporazumi v konfliktu s poljsko zakonodajo in evropske institucije delujejo zunaj določenih okvirjev. Bruseljske birokrate je razjarila odločitev poljskega sodišča, ki je dalo poljski nacionalni zakonodaji prednost pred evropsko. Macron, nizozemski premier Mark Rutte in predsednik EU parlamenta socialist David Sassoili so zahtevali, da se Poljsko kaznuje, medtem ko je Merklova skupaj z drugimi pozivala k iskanju kompromisne rešitve.

Ivan Šokić