Ena najnevarnejših levičarskih teroristk v Grčiji ni več na prostosti

Foto: epa

Grška policija je prijela eno najnevarnejših levičarskih teroristk Polo Roupa. Bila je ena od voditeljic podtalne organizacije Revolucionarni boj. Oba z možem so že pred aretacijo sicer v odsotnosti obsodili na večletno zaporno kazen.

Roupa, ki je bila oborožena, se med aretacijo ni upirala. Skupaj z možem so ju aretirali že leta 2010, vendar sta bila leto dni kasneje pogojno izpuščena. Levičarska teroristka je poskušala februarja lani iz strogo varovanega zapora v Pireju rešiti  moža. Pobeg je načrtovala s helikopterjem in zato je s pištolo zagrozila pilotu. Strela nista zadela pilota, helikopter je varno pristal. Načrt pobega moža iz zapora je propadel, Roupi pa je uspelo pobegniti.

Skrajno levičarska organizacija, ki je začela delovati leta 2003, je v Grčiji izvedla več terorističnih napadov. Pred veleposlaništvom ZDA  so razstrelili protitankovski minomet. Ranjenih ni bilo, napadli pa so še več bank in vladnih podjetij.

B. J., STA

 • Caetano

  Grška moderna verzija Ulrike Meinhof.

  https://www.youtube.com/watch?v=FanVI8-zlsA

  • sprehajalec

   Veliko je bilo podobnih v zgodovini, Rosa Luxemburg, Milka Planinc, Pepca Kardelj, Lidija Šentjurc, Violeta Tomić. Samo da se ene zapišejo v zgodovino, druge pa zgodovina pozabi.

   • Borut Stari

    Pozabil si tja umestit Tjašo Mrgole.

 • goldhorn

  protitankovski minomet? Bolje bi bilo raketomet.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!