fbpx

Eno leto od terorističnega napada na božični sejem v Berlinu, družine in svojci žrtev pa še vedno čakajo na odgovore

Foto: epa

Leto dni po terorističnem napadu na berlinski božični sejem družine žrtev niso prejele še nobene ustrezne obrazložitve, zakaj nemške varnostne sile niso pridržale storilca, ko so imele priložnost.

19. decembra 2016 je 24-letni teroristi iz Tunizije, ki je v Nemčiji zaprosil za azil pod pretvezo, da je begunec, Anis Amri ukradel tovornjak in z njim zapeljal v množico, ki se je zbrala na božičnem sejmu v osrednjem Berlinu. Pod seboj je terorist pokopal 12 ljudi, 56 je bilo ranjenih. Odgovornost za teroristični napad je kmalu prevzela Islamska država, dejstvo pa je, da ni odgovarjal nihče, in to kljub temu, da je migrant iz Tunizije mnogim uničil življenje – med drugim tudi 39-letnemu Petru Cizmarju in njegovemu 5-letnemu sinčku Davidu, ki sta v grozljivi noči tragično izgubila ženo in mamo, 34-letno Nado Cizmar.

Nada, ki je delala za logistično podjetje, se je srečala z 31-letno prijateljico iz Italije Fabrizio di Lorenzo, dogovorjeni sta bili po službi, ob 20h, poleg cerkve Kaiser Wilhelm. Le dve minuti kasneje sta obležali mrtvi, krivec: migrant Anis Amri, ki je čez njiju zapeljal 25-tonski tovornjak, nato pa pobegnil iz Nemčije v Francijo, od tam pa v Italijo. Šele tam, v Milanu, ga je 23. decembra ustavil policist, ki je vanj izstrelil nekaj nabojev.

Vedeli so, da je nevaren terorist, a niso ukrepali
Ob tem pa Cizmar ostaja trdno prepričan, da bi napad lahko preprečili, če oblasti ne bi spustile Amrija s svojih radarjev. “Tisto, kar me res jezi, je, kar se je zgodilo pred terorističnim napadom. Znano je bilo, da je ta oseba nevarna, pa ga oblasti niso pridržale in ga zaradi tega niso deportirale. Morda pa je bil razlog v tem, da so bili samo nesposobni,” je za RT povedal državljan Češke Republike. Nobena skrivnost namreč ni, da je imel terorist kriminalno preteklost, zaradi morebitnih povezav s teroristi pa so ga nemške varnostne sile vzele pod drobnogled. Marca 2016 je nemška obveščevalna služba celo obvestila regionalne oblasti v Severnem Porenju-Vestfaliji, da bi lahko Amri načrtoval teroristični napad, in pozvale k njegovi takojšnji deportaciji. Vendar pa je regionalna vlada domnevno odločila, da dokazi zoper njega niso dovolj trdni in da na sodišču ne bi zdržali. V medijih pa je odzvanjalo tudi dejstvo, da so Amrija kot nevarnega terorista oziroma kot grožnjo obravnavali že vse od novembra 2015 naprej.

Tovornjak, ki je zapeljal v množico obiskovalcev berlinskega božičnega sejma.

Merklova s svojci žrtev ni komunicirala celo leto
Svojci žrtev, vključno s Cizmarjem, so nemški kanclerki Angeli Merkel napisali odprto pismo, kjer so v zvezi s preiskavo tega terorističnega napada izrekli številne pritožbe, pa tudi, da jih način preiskovanja žalosti. O prej omenjeni žrtvi Nadi namreč še kar tri dni po terorističnem napadu ni bilo nobenih informacij, uvrstili so jo le na seznam pogrešanih, čeprav je bilo policiji dobro znano, da je z veliko verjetnostjo že mrtva. “Prva stvar, ki jo želimo vprašati, je, zakaj (Merklova, op.p.) z nami ni komunicirala celo leto. Mogoče so kakšni razlogi, ne vem. Samo zanima me, kaj bo na to odgovorila,” je dejal Cizmar, ki še vedno, tako kot vsi ostali svojci žrtev, čakajo na ustrezno pojasnilo.

Marjanca Scheicher