Ameriški predsednik Trump: “Narod, ki ni prepričan o svojih vrednotah, je narod, ki jih ne bo sposoben braniti.”

Datum:

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj v Washingtonu predstavil vizijo svoje administracije glede vprašanja strategije nacionalne varnosti. Po uvodnih pozdravih in hvali ameriškega ljudstva se je v svojem govoru obregnil ob neučinkovitost in šibkost prejšnje administracije predsednika Baracka Obame. “Zanemarili so jedrsko grožnjo Severne Koreje; zagrešili katastrofalen, šibek in nerazumljivo slab dogovor z Iranom; dovolili teroristom, kot je ISIS, prevzem nadzora nad širnimi deli teritorija po celem Bližnjem vzhodu.” Ravno tako pa je izpostavil pet pomembnih principov, na katerih bo utemeljena vsa nadaljnja ameriška politika, tako notranja kot zunanja.

Predsednik Turmp je izpostavil, da so članice zveze NATO zaradi njegovih pritiskov povečale svoje izdatke za obrambo. Od bogatih držav je zahteval povračilo stroškov, ki nastajajo s stacioniranimi ameriškimi vojaškimi silami v tujini. “To je veli odmik od preteklosti, a pravičen in nujen — nujen za našo državo, nujen za naše davkoplačevalce, nujen za naš lastni miselni proces.”

Povedal je, da po dolgem času države zaveznice stojijo skupaj proti Severni Koreji. Amerika in njeni zavezniki bodo storili vse, da dosežejo uspešno denuklearizacijo in preprečijo trenutnemu komunističnemu režimu, da bi ogrožal svet. “Ta situacija bi morala biti razrešena še preden sem prišel na predsedniški položaj, ko je bilo reševanje tega problema veliko lažje. A bomo vseeno rešili ta problem. Nimamo izbire,” je poudaril predsednik Trump.

Pet principov, ki jih je Trump utemeljil v svojem govoru

  1. Narod brez meja ni narod.
  2. Narod, ki ne ščiti blaginje doma, ne more ščititi svojih interesov v tujini.
  3. Narod, ki ni pripravljen zmagati vojne, je narod, ki ni sposoben preprečiti vojne.
  4. Narod, ki ni ponosen na lastno zgodovino, ne more biti prepričan v svojo prihodnost.
  5. Narod, ki ni prepričan o svojih vrednotah, je narod, ki jih ne bo sposoben braniti.

Foto: epa

Predsednik Trump je poudaril, da je prva dolžnost vlade služba v dobro svojih državljanov. “Mnogi med njimi so bili pozabljeni. A niso več pozabljeni. Z vsako odločitvijo in vsakim dejanjem postavljamo Ameriko na prvo mesto.” To naj bi bil razlog ameriškega odstopa od Trans-pacifiškega sporazuma ter Pariškega sporazuma o klimatskih spremembah. Ameriška ekonomija cveti, napovedi BDP kažejo več kot tri odstotno rast, medtem ko je nezaposlenost v državi na najnižji točki v zadnjih 17 letih. Predsednik Trump je poudaril, kako je za čas njegovega predsedovanja nastalo več kot dva milijona novih delovnih mest, medtem ko je delniški trg prebil še en rekord – že 85. v istem letu.

 

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...