fbpx

Erdogan grozi Evropi, da Evropejci ne bodo mogli več varno hoditi po ulicah

Foto: epa/iStock

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v sredo opozoril Evropo, da Evropejci ne bodo več mogli varno hoditi po ulicah, če bodo še naprej ohranjali zdajšnje stanje do Turčije. 

Diplomatski spor med Berlinom in Ankaro je nastal po tem, ko so v Nemčiji prepovedali shode, na katerih bi turški ministri v Nemčiji živeče Turke pozvali k podpori referenduma, ki bi Erdoganu povečali pooblastila in uvedli predsedniški sistem. Nemško in nizozemsko oblast, s katero je iz istih razlogov zašel v diplomatski spor, je Erdogan primerjal z nacisti in fašisti. S tem je poslabšal tudi odnos s celotno EU, ki se ji Turčija še vedno namerava pridružiti.

Turčija Evropo poziva k spoštovanju človekovih pravic in demokracije
“Turčija ni država, ki jo lahko zlahka potegnete in potiskate naokoli, prav tako pa tudi ni država, čigar državljane lahko usmerjate po mili volji,” je dejal Erdogan na nacionalni televiziji. “Če bo Evropa še naprej drvela v to smer, potem noben Evropejec, v katerem koli delu sveta, ne bo mogel varno hoditi po ulicah. To bo uničilo Evropo,” je še povedal in pozval Evropo k spoštovanju človekovih pravic in demokracije.

Foto: iStock

Reuters poroča, da je nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier Erdogana že opozoril, da s tem ogroža vse, kar je njegova država dosegla v zadnjih letih in dodal, da s tem ogroža tudi že zgrajene diplomatski vezi.

N. Ž.