fbpx

Erdogan po referendumu napoveduje uvedbo smrtne kazni

Foto: iStock

Turški predsednik Erdogan, ki v zadnjem tednu pogosto polni naslovnice časopisov, je prepričan, da bo po ustavnem referendumu turški parlament potrdil vnovično uvedbo smrtne kazni, kar bo Turčijo odmaknilo od vstopa v Evropsko unijo. 

Francoska tiskovna agencija AFP navaja, da je Erdogan dejal, da se družinam mučenikov in herojev, ki so umrli zaradi “neuspelega” državnega udara, ni treba prav nič bati. Poudaril je, da bo vnovično uvedbo zaporne kazni potrdil brez kakršnih koli zadržkov.

Erdogan je sicer že v preteklosti napovedal njeno ponovno uvedbo, zaradi česar je bil deležen številnih kritik, zdaj pa je napovedal, da bo do uvedbe smrtni kazni prišlo po referendumu, ki bo aprila, in bo v primeru potrditve okrepil njegove pristojnosti, ki jih ima trenutno kot predsednik.

Foto: epa

S sprejetjem predloga bi Turčija dobila predsedniški sistem
Nova ustava bi Turčiji prinesla predsedniški sistem, kritiki pa menijo, da bi s tem oblast prišla v roke enega človeka, saj spremembe predvidevajo, da lahko predsednik sam imenuje in odstavlja ministre ter odpravi položaj predsednika vlade. Namesto tega bi v Turčiji dobili vsaj enega podpredsednika, če ne več. Erdogan in vodilna stranka AKP na očitke kritikov odgovarjata, da bodo spremembe Turčiji prinesle predsedniški sistem, ki jih bo postavil ob bok ZDA in Franciji, prav tako naj bi bil ta nujen za učinkovito vladanje.

N. Ž., STA