Erdogan po referendumu napoveduje uvedbo smrtne kazni

Foto: iStock

Turški predsednik Erdogan, ki v zadnjem tednu pogosto polni naslovnice časopisov, je prepričan, da bo po ustavnem referendumu turški parlament potrdil vnovično uvedbo smrtne kazni, kar bo Turčijo odmaknilo od vstopa v Evropsko unijo. 

Francoska tiskovna agencija AFP navaja, da je Erdogan dejal, da se družinam mučenikov in herojev, ki so umrli zaradi “neuspelega” državnega udara, ni treba prav nič bati. Poudaril je, da bo vnovično uvedbo zaporne kazni potrdil brez kakršnih koli zadržkov.

Erdogan je sicer že v preteklosti napovedal njeno ponovno uvedbo, zaradi česar je bil deležen številnih kritik, zdaj pa je napovedal, da bo do uvedbe smrtni kazni prišlo po referendumu, ki bo aprila, in bo v primeru potrditve okrepil njegove pristojnosti, ki jih ima trenutno kot predsednik.

Foto: epa

S sprejetjem predloga bi Turčija dobila predsedniški sistem
Nova ustava bi Turčiji prinesla predsedniški sistem, kritiki pa menijo, da bi s tem oblast prišla v roke enega človeka, saj spremembe predvidevajo, da lahko predsednik sam imenuje in odstavlja ministre ter odpravi položaj predsednika vlade. Namesto tega bi v Turčiji dobili vsaj enega podpredsednika, če ne več. Erdogan in vodilna stranka AKP na očitke kritikov odgovarjata, da bodo spremembe Turčiji prinesle predsedniški sistem, ki jih bo postavil ob bok ZDA in Franciji, prav tako naj bi bil ta nujen za učinkovito vladanje.

N. Ž., STA

 • AlojzZ

  Berem: “kar bo Turčijo odmaknilo od vstopa v Evropsko unijo.”

  Novinar je malce zmešan, Turčija je že v Evropski uniji! V nekaterih država ima celo predvolilno kampanjo za neke volitve, referendume v Turčiji.

 • Caetano

  V bistvu je zdaj dobro, da se Turčija od EU čim bolj oddalji.

  • soc

   Mejo na Bospor in Dardanele, islam v Evropi prepovedati.

 • rubec

  Erdogan je že potrdil udeležbo ob letošnji otvoritvi gotske katedrale za Bežigradom. Na cerkvenem koranu bo dirigiral pevskemu zboru Mohamedovi dečki, ki bo zapel Prešernovo Burkico.

  • soc

   Ali-Ahmed Prešeren… Ja, velik človek, oznanjevalec Alahove volje. Še danes se spomnim tiste o Valjhunu, ki je starodavnega slovanskega Alahovega vernika prisilil v več kot tisočletno prenašanje sramotnega krščanstva. Inšala, pametni Slovenci od Kardelja preko Štrajna do Kordiša so našli pot nazaj k enem in edinem izvoru, zavrnili sramotno vero in se danes obračajo k Najvišjemu in njegovim imamom za pomoč pri spoznanju. In materialnemu preživetju, šejki pač slavijo Edinega veliko bolje, bolj predano in z več ženami kot ubožni verniki.

   • rubec

    brrrrrrrr

 • Olga

  Mogoče bo smrtne kazni deležen tudi sam, če bo nadaljeval po tej poti!

 • soc

  Hecno. Edina zadeva, ki jo pri tem fanatiku mirno lahko načelno podprem (ponovna uvedba smrtne kazni za najhujše zločine, bo povod, da EU zaključi nori projekt vključevanja islamske Turčije v Evropo. Vse ostalo pa ne…

 • bojan

  upam da bo prvi na vrsti .. za drugega itak ni

 • SloBoySMC

  No sam naša kultura pa res ne more imeti v svoji sredi države ki zagovarja smrtno kazen. Naj bodo tam kjer hočejo.

 • centurion

  Pa kaj sedaj ta jihad-turška tvorba nima že smrtne kazni?
  Ciljna skupina pač “umre” v zaporu v nepojasnjenih okoliščinah.
  Kot v Jugi tisti, ki je za njih skrbništvo prevzela UDB-a.

 • xtc

  Smrtna kazen uporabljena na brezupnih primerkih ni nič napačnega;a med te sodi tudi Erdogan:

 • Borut Stari

  Za divje ljudstvo je smrtna kazen normalni način kaznovanja.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!