fbpx

Turki Merklovo enačijo s Hitlerjem, Erdogan poziva k večji rodnosti Turkov v Evropi

Foto: Twitter

Na naslovnici turškega tabloida je bila v petek objavljena podoba nemške kanclerke Angele Merkel, oblečene v nacistično uniformo in z brki, ki jih je nosil zloglasni voditelj nacizma Adolf Hitler. Do objave retuširane podobe z napisom Frau Hitler, ki v prevodu pomeni gospa Hitler, je prišlo v času diplomatskega spora med Nemčijo in Turčijo. 

Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da so v časniku ob sliki Merklove z roko v znak nacističnemu pozdravu pripisali, da Hitlerja in nje ni mogoče razlikovati, razvidni pa so tudi brki in simbol svastike.

Diplomatski spor med Berlinom in Ankaro je nastal po tem, ko so v Nemčiji prepovedali shode, na katerih bi turški ministri v Nemčiji živeče Turke pozvali k podpori referenduma, po katerem bi turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu povečali pooblastila in uvedli predsedniški sistem. Nemško in nizozemsko oblast, s katero se je iz istih razlogov zapletel v diplomatski spor, je Erdogan primerjal z nacisti in fašisti. Predsednik Francije Francois Hollande in nemška kanclerka sta retoriko ocenila kot agresivno in popolnoma nesprejemljivo.

Foto: EPA

V Evropi ima okrog 2,5 milijona Turkov volilno pravico, več milijonov pa jih je s turškimi koreninami. 

Foto: epa

Turke, živeče v Evropi, pozval k večji rodnosti
Erdogan je včeraj nagovoril v Evropi živeče Turke in jih pozval, naj imajo pet otrok in ne samo treh ter dodal, da predstavljajo evropsko prihodnost. Poleg tega jim je svetoval, naj otroke pošljejo na izobraževanje v najbolj priznane šole, naj živijo v najboljših predelih, v čim boljših hišah in se vozijo s čim boljšimi avtomobili. Po njegovem mnenju bo to predstavljajo najboljši odgovor na “krivice in sovraštvo”, ki ga doživljajo.

N. Ž., STA