fbpx

Erdogan spet grozi: Evropa naj se hitro odloči glede članstva, preden jo preplavijo Turki, ki bodo imeli vsak po pet otrok!

Foto: EPA. Recep Tayyip Erdogan.

Ne mine dan, ko ne bi turški diktator Recep Tayyip Erdogan šokiral svetovno javnost s svojimi izjavami, ki so že zdavnaj presegle mejo dobrega okusa. V soboto je v Antalyji izjavil, da bi bilo za Turčijo lažje, če bi Evropska unija kar prekinila pogajanja o njenem članstvu v združenju. Namignil je tudi, da bi lahko v Turčiji o članstvu v EU odločali kar na zloglasnem referendumu, ki si ga je Erdogan omislil, da bi še povečal svojo politično moč v državi. Referendum se nanaša na spremembe političnega sistema, diktator pa si obeta prehod s parlamentarnega na predsedniški sistem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Evropa temu ne nasprotuje dovolj odločno in diktatorju dopušča, da v javnosti govori, kar mu pride na pamet.

Teden, ki je za nami, je bil na relaciji turško-evropskih odnosov znova zelo buren. Potem, ko sta Nemčija in Nizozemska prepovedali več turškim ministrom, da bi na njunih ozemljih izvajali shode in kampanje v podporo aprilskemu referendumu o ustavnih spremembah, se je Recep Tayyip Erdogan evropskih politikov lotil s sovražno retoriko, če ne kar z vojno napovedjo.

Naj spomnimo. Minuli petek je Erdogan na shodu v Eskišehiru množico nagovoril z jasnim sporočilom, kaj morajo Turki storiti za maščevanje Evropi: “Pojdite in živite v boljših soseskah! Vozite najboljše avtomobile! Živite v najboljših hišah! Imejte ne tri, ampak pet otrok! Kajti vi ste prihodnost Evrope! To bo najboljši odgovor na vse krivice, ki nam jih dela Evropa!”

V Antalyji je šel Erdogan v soboto še korak dlje: “Kaj? Mar to pomeni, če bo 16. aprila na referendumu zmagal ‘da’, nas potem ne bodo sprejeli v Evropsko unijo? Oh, če bi le sprejeli to odločitev. Potem bi nam olajšali delo,” je izjavil na jugu države v slovitem letoviškem mestu, ki pa zaradi diktature v zadnjih dveh letih pospešeno izgublja turiste.

Erdogan je sicer prepričan, da bo referendum o ustavnih spremembah predstavljal prelomnico v odnosih med Turčijo in EU. Predlagal je celo, da bi na aprilskem referendumu odločali tudi glede članstva v EU. “Lahko bi izvedli referendum o tem vprašanju in sledili odločitvi, ki jo bo sprejel narod,” je dejal.

Kot smo v preteklih dneh že večkrat poročali, je Evropska unija glede turškega vprašanja zelo razdeljena. Naši severni sosedi Avstrijci se, denimo, zelo zavzemajo za prekinitev pogajanj v primeru ustavnih sprememb, saj so se po lanskem zrežiranem poskusu državnega udara v Turčiji močno znižali demokratični standardi, medtem ko Nemčija in Francija tako ostre retorike ne uporabljata.

Za nameček pa se še nihče od voditeljev Evropske unije ni opogumil, da bi javno napovedal edino možno razumno odločitev Evrope v primeru Erdoganove zmage na referendumu: samodejno prekinitev pristopnih pogovorov o članstvu.

L. S.