fbpx

Erdogan zaprl novinarja nemškega Die Welta, aretacija sprožila proteste po celi Nemčiji

Turški dopisnik Die Welta Deniz Yücel (na desni, foto: epa)

V Turčiji so v ponedeljek zaprli novinarja nemškega dnevnika Die Welt Deniza Yücela, ki je obtožen širjenja teroristične propagande in podpore terorizmu ter vzpodbujanja javnega nasilja. Gre za prvega nemškega dopisnika v turškem preiskovalnem zaporu po letu 2002. Aretacija je sprožila proteste po vsej Nemčiji.

Turške oblasti so dopisnika Die Welta, ki ima nemško in turško državljanstvo, najprej prijele 14. februarja, ko je poročal o hekerskem napadu na zasebno elektronsko pošto turškega ministra za energetiko in zeta turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, Berata Albayraka. Yücel je prvi nemški dopisnik, ki se je znašel v turškem preiskovalnem zaporu, odkar je leta 2002 oblast v Turčiji prevzela Erdoganova islamska konservativna AKP.

Turško sodišče je nato v ponedeljek odločilo, da bo moral novinar na začetek sodnega procesa počakati za zapahi. Grozi mu kazen zapora do pet let.

Po spodletelem državnem udaru so v Turčiji aretirali več deset tisoč ljudi ter v vojski, policiji, javnih službah in zasebnem sektorju odpustili ali suspendirali več kot 100 tisoč ljudi.

Nemška vlada in civilna družba že obsodili napad na svobodo tiska
Nemška vlada, stranke in novinarska združenja so zaradi Yücelove aretacije že protestirala. V Frankfurtu in Berlinu so za danes popoldan napovedane demonstracije v podporo zaprtemu 43-letnemu novinarju.

Zahteve protestnikov za izpustitev novinarja (foto: epa).

Nemška kanclerka Angela Merkel je preiskovalni zapor za dopisnika Die Welta označila za razočaranje. “Ta ukrep je nesorazmerno strog, tudi zaradi tega, ker se je Deniz Yücel prostovoljno predal in bil na voljo za preiskavo. Nemška vlada pričakuje, da bo turško pravosodje v primeru Yücel upoštevalo veliko vrednost svobode medijev za vsako demokratično družbo,” je poudarila Merklova in izrazila pričakovanje, da bo Yücel kmalu na prostosti.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je ocenil, da gre za “hude čase v nemško-turških odnosih”. Takojšnjo izpustitev nemškega dopisnika so zahtevali tudi Novinarji brez meja.

M. P., STA